Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Ympäristöministeriöltä uusi asetus vaatimuksista tiloille – osa rakentamislakia

Asetus tulee voimaan vuoden 2025 alusta, koska se on osa silloin voimaantulevaa rakentamislakia.

Asetus ei koske kaikki tiloja. Kuva: Sami Kero / HS
Kuuntele juttu

Ympäristöministeriö antoi asetuksen asuin-, majoitus- ja työtiloista. Ministeriön mukaan asetus joustavoittaa asuinrakennuksen ja sen rakennuspaikan suunnittelua sekä asumiseen tarkoitettujen tilojen ominaisuuksia koskevia vaatimuksia. Asetus korvaa samannimisen asetuksen vuodelta 2017.

Asetuksen muutokset koskevat vapaa-ajan asuntoja, opiskelija-asuntoja sekä majoitusrakennuksia, kuten hotelleja. Vapaa-ajan asuntoja koskevat uudessa asetuksessa kevyemmät vaatimukset kuin vakituisia asuntoja. Asetus tulee voimaan vuoden 2025 alusta osana rakentamislakia.

Opiskelija-asuntojen yhteyteen rakennettavat yhteiset oleskelutilat voidaan järjestää erillisessä rakennuksessa. Ikkunavaatimuksesta voidaan poiketa uusissa majoitusrakennuksissa 20 prosentissa majoitushuoneista, korjaamisen ja käyttötarkoitusmuutosten yhteydessä vieläkin joustavammin.

Muut muutokset asetukseen tarkentavat asuin- ja majoitushuoneiden ominaisuuksia koskevia vaatimuksia, käytettäviä käsitteitä sekä hyviä käytäntöjä.

Asetusta on valmistellut työryhmä, jossa on ollut edustus keskeisistä sidosryhmistä. Asetus oli lausuntokierroksella touko-kesäkuussa 2024.

Korjattu rakentamislaki voimaan

Viime hallituskaudella hyväksytty rakentamislaki tulee voimaan vuoden 2025 alusta. Ympäristöministeriö valmistelee lakiin pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisia muutoksia.

Niin kutsuttu rakentamislain korjaussarja oli lausuntokierroksella alkuvuonna 2024. Sen jälkeen siihen on tehty lausuntopalautteen pohjalta muutoksia. Muutokset sisältävä, korjattu rakentamislaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ympäristöministeriöltä uusi asetus vaatimuksista tiloille – osa rakentamislakia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat