Kova suhtautuu varauksellisesti pitkien korkotukilainojen laina-ajan lyhentämiseen
Kovan mielestä valtion tukeman asuntotuotannon kehittämistä pohtineen työryhmän suosituksissa on myönteisiä mutta myös kielteisiä.

Valtiosihteeri Mika Nykäsen johtama työryhmä julkaisi tänään toimenpidesuosituksensa valtion tukeman asuntotuotannon kehittämiseksi. Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – Kova ry:n mielestä työryhmä on saanut aikaan mielenkiintoisia ehdotuksia.
Osa työryhmän suosituksista on Kovan mielestä myönteisiä, mutta osa on valitettavasti toimialan kannalta kielteisiä.
Kova pitää myönteisenä, että työryhmä katsoo, että valtion tukemaan asuntotuotantoon liittyviä ohjeistuksia ja sääntelyä sekä myöntöprosessia tulee keventää. Lisäksi järjestö pitää hyvänä, että valtion tukemassa asuntotuotannossa tulee mahdollistaa rakennusalalla yleisesti käytössä olevat urakkamuodot.
Myös valtion tuella rakennettujen kohteiden rajoituksista vapauttamisen helpottaminen on etenkin väestöään menevillä alueilla toimivien yhtiöiden kannalta viisasta.
”Valtiosihteeri Mika Nykäsen johtama työryhmä on saanut aikaa mielenkiintoisen kokonaisuuden valtion tukeman asuntotuotannon kehittämiseksi. Pidän hyvänä, että kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen liittyviä normeja kevennetään tarkoituksenmukaisesti ja samalla mahdollistetaan myös yleisesti käytössä olevien urakkamuotojen hyödyntäminen”, Kovan toimitusjohtaja Jouni Parkkonen toteaa tiedotteessa.
Hän pitää myös tärkeänä, että kiinteistöjen elinkaarikustannukset huomioidaan korkotukilainoissa, sillä se mahdollistaa erilaiset vastuullisuusinvestoinnit jo rakentamisvaiheessa,
Sen sijaan Kova suhtautuu varauksellisesti pitkien korkotukilainojen laina-ajan lyhentämiseen nykyisestä 40 vuodesta 30 vuoteen. Laina-ajan lyhentäminen nostaa lainanlyhennysten määriä nykyisestä ja siten aiheuttaa jatkossa paineita vuokriin ja käyttövastikkeiden nostamiseen.
Jos pankkien kiinnostusta valtion tukeman asuntotuotannon rakentamiseen halutaan lisätä, järjestön mukaan keskeistä olisi siirtää vakuuksien hallinta pankeilta pois, esimerkiksi Valtiokonttorille. Kiinteistövakuuksien hallinnointi aiheuttaa pankeille huomattavaa hallinnollista työtä ja tämä on Kovn käsityksen mukaan yksi keskeisimmistä esteistä liikepankkien kiinnostukselle valtion tukeman asuntotuotannon rahoittamiselle.
Työryhmä ehdottaa myös, että 10 vuoden korkotukimalli olisi jatkossa lähinnä suhdanneluonteinen väline. Tämä on sinänsä perusteltua. Kova katsoo kuitenkin, että pitkän korkotukimallin tulee aina olla ensisijainen väline myös matalasuhdanteissa, sillä se tuottaa edullisinta asumista, jolle on suurin tarve.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Kova suhtautuu varauksellisesti pitkien korkotukilainojen laina-ajan lyhentämiseen”