Kokeile kuukausi maksutta

Lisää harkintaa ja varovaisuutta rakennushankkeissa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusyhtiö YIT:n halu vetäytyä Helsingin Keski-Pasilaan suunniteltujen tornitalojen rakentamisesta näyttää muodostuvan tämän hetken ajankuvaksi. Tämä Trigoni-hanke oli yksi pitkään jatkuneen rakentamisen ja talouden nousukauden maamerkeistä: Pasilan alueelle piti tulla useita tornitaloja, joista suurin olisi yltänyt lähes 200 metriin, eli se olisi ollut Suomen korkein asuintalo.

Hanke eteni aiottua hitaammin, eivätkä YIT ja Helsingin kaupunki matkan varrella päässeet yhteisymmärrykseen toteutuksesta. Juuri ennen joulua YIT kertoikin, että se haluaa vetäytyä koko Trigoni-hankkeesta. Neuvottelut luopumisesta ovat kaupungin kanssa parhaillaan käynnissä.

YIT perusteli vetäytymistä hankelaskelmilla, joiden perusteella toteuttaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Rakennuspaikka ja vaatimukset tornitaloille olivat hankalat, ja koronapandemia ja kustannusten nousu lisäsivät huolta hankkeen järkevyydestä.

Muutaman vuoden takaiseen verrattuna juuri varovaisuus on noussut yhä useammin suurten rakennusyhtiöiden puheeseen. Syynä on varmasti se, että yhtiöiden johdossa on käynyt kova puhuri ja monessa yhtiössä siivotaan nyt vanhoja hankkeita, jotka todennäköisesti ovat aikanaan olleet innostavia ja kiinnostavia, mutta jotka toteutusvaiheessa ovat muuttuneet jopa hyvinkin raskaiksi painolasteiksi.

Esimerkiksi YIT:n uusi strategia korostaa hankkeiden aiempaa tarkempaa ja kriittisempää valintaa. Samaa ovat viestittäneet monet muutkin. Menestyä ei voi, jos pitkät hankkeet on väärin arvioitu ja laskettu ja niistä tulee kiviriippoja muulle toiminnalle. Samoin ulkomaantoimintoja on arvioitu uudestaan: Lehto kertoi ennen vuodenvaihdetta vetäytyvänsä Ruotsista ja Lujabetoni tällä viikolla Venäjältä.

Muutama vuosi sitten Suomessa oli vireillä poikkeuksellisen paljon isoja tai muuten merkittäviä hankkeita. Oli esimerkiksi Oodi, Olympiastadion, Amos Rex, Redi, Tripla, Helsinki-Vantaan lentoasema, suuria sairaaloita. Ne näyttävät nyt nousukauden huipentumilta, joiden jälkeen on siirrytty varovaisempaan aikaan. Se on varmasti viisautta, mutta toivottavasti isot, kiinnostavat hankkeet eivät tyrehdy lähivuosina. Ja Keski-Pasilakin tulee rakennettua.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lisää harkintaa ja varovaisuutta rakennushankkeissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/