Palvelumuotoilulla parempaa infrastruktuuria – mikä on käyttäjien rooli?

Toimiva infrastruktuuri on itsestään selvä osa tavallista arkeamme, emmekä juuri kiinnitä siihen sen suurempaa huomiota. Infrastruktuuria ja sen tarjoamia palveluita käyttävät lähes kaikki ihmiset ikään tai asemaan katsomatta. Liikenneyhteydet, vesihuoltoverkostot, sähkö- ja kaukolämpöverkko, viher- ja vesialueet, tietoliikenneyhteydet sekä rakennukset ovat käyttöä ja käyttäjiä varten suunniteltuja ja rakennettuja. Eikö siksi olisi luontevaa ottaa käyttäjät mukaan myös infrastruktuurin suunnitteluun?

Kunnossapitotöissä Savon radalla

Destian hallussa on Suomen radan kahdestatoista kunnossapitoalueesta yli puolet. Yksi kunnossapitoalueista on Savon rata eli kunnossapitoalue 6, jonka kunnossapidosta Destia on vastannut marraskuusta 2016 lähtien. Alueen keskeisimmät rataosuudet ovat Kouvola–Lahti sekä Kotka–Pieksämäki, joilla työskentelee 70 radan asiantuntijaa. He varmistavat, että rataliikenne sujuu turvallisesti ja aikataulussa. Destia vastaa alueen kunnossapidosta lokakuulle 2021 asti.

Rakentaminen on vaativa laji

Yksinkertaiselta vaikuttavasta rakennustyöstä saadaan helposti haasteellinen kokonaisuus. Lähes poikkeuksetta rakennushankkeessa ovat osallisena suuri joukko ihmisiä, jotka ovat tärkeimpiä kokonaisuuden kannalta. Lisäksi on eri hankevaiheita, monet tekniikat vaihtoehtoina, tuhansista tekijöistä koostuva aikataulu, taloudelliset intressit, tiedonvälityksen tarve ja vieläpä voidaan sanoa, että kyseessä on aina isot rahat.