Kokeile kuukausi maksutta

Asuntoministeri Krista Kiuru: Korkeista Ara-vuokrista selvitys

 Korkeista Ara-vuokrista suivaantunut asuntoministeri Krista Kiuru lupaa asettaa selvityshenkilön tarkastelemaan niin sanotun omakustannusvuokran toteutumista vuokra-asuntotuotannossa. Tuore esimerkki ylilyönnistä on VVO:n kohde Helsingin Viikissä, josta yhtiö yritti periä edullisista rakennuskustannuksista huolimatta jopa yli 23 euron neliövuokraa. Selvitys koskee myös palvelutalojen vuokria, joissa on epäilty pelaamista vuokran ja palvelun hinnan välillä. Myös asumisoikeusasuntojen läpinäkyvyys on selvityslistalla. Selvityshenkilö nimetään sen jälkeen, kun hallitus on päättänyt asuntopoliittisesta ohjelmasta arviolta huhti–toukokuussa.

 Korkeista Ara-vuokrista suivaantunut asuntoministeri Krista Kiuru lupaa asettaa selvityshenkilön tarkastelemaan niin sanotun omakustannusvuokran toteutumista vuokra-asuntotuotannossa. Tuore esimerkki ylilyönnistä on VVO:n kohde Helsingin Viikissä, josta yhtiö yritti periä edullisista rakennuskustannuksista huolimatta jopa yli 23 euron neliövuokraa. Selvitys koskee myös palvelutalojen vuokria, joissa on epäilty pelaamista vuokran ja palvelun hinnan välillä. Myös asumisoikeusasuntojen läpinäkyvyys on selvityslistalla. Selvityshenkilö nimetään sen jälkeen, kun hallitus on päättänyt asuntopoliittisesta ohjelmasta arviolta huhti–toukokuussa.

image

Kiurun tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti lisätä normaalien Ara-vuokra-asuntojen tuotantoa. Edessä on kivinen tie, sillä Aran huhtikuun alun tietojen mukaan tänä vuonna on aloitettu vain 16 normaalia vuokra-asuntoa. ”Sehän on ihan jäätävää. Ei ihme, että hallitusohjelmatasolle piti kirjoittaa, että nyt ruvetaan edistämään kohtuuhintaista asumista”, Kiuru kuvailee tilannetta.

Arasta arvioidaan, että tänä vuonna käynnistyy viime vuoden tapaan reilut 2 000 normaalia vuokra-asuntoa.

Vuokra-asuntotuotantoa yritettiin kiihdyttää viime syksynä puolittamalla normaalien vuokra-asuntojen korkotukilainojen omavastuukorko. Houkutin ei näytä toimivan. Alentunut korko ei myöskään välttämättä alenna uusien kohteiden vuokria, koska eri kohteiden vuokria on mahdollista tasata.

Kiurun mukaan omakustannusperiaatteen tarkoituksena on myös suojella ihmisten rahapussia. Esimerkiksi vuokrantasausjärjestelmän avulla kohtuuhintaisuudesta on pystytty hänen mukaansa luopumaan. Omavastuukoron puolittamisessa on kysymys veronmaksajien rahoista ja tuella on tarkoitus lisätä normaalia vuokra-asuntotuotantoa.

”Kyllä sen silloin pitää mennä asujan hyödyksi, eihän me hyvänen aika anneta veronmaksajien rahoja ja sanota, että ei väliä kenen taskuun hyöty menee. Aion panna valtavasti paukkuja omakustannusperiaatteen selvittämiseen”, Kiuru sanoo tiedostaen urakan vaikeuden.

Valvontaa tehostettava

Valtion tukeman asuntotuotannon valvontaa on Kiurun mukaan lisättävä.

”Jos olenkin ollut sinisilmäinen valvonnan suhteen, niin nyt kun tässä on kauemmin istuttu, niin on ruvennut tuntumaan, että valvonnallakin on aika iso leijonanrooli näissä kuvioissa. Ja valvonta voisi toimia paremminkin. Sekään ei tule olemaan mikään pyhä lehmä. Siltä osin jonkun pitäisi myös kantaa vastuuta silloin kun valvonta on käsissä. Erityisesti Arassa on hyvä miettiä sekä Aran että kuntien rooli omakustannusperiaatteen valvonnassa”, Kiuru sanoo.

Kiurun kanta VVO:n Viikin kohteen tapaisiin huippuvuokriin ei jää epäselväksi. ”Ottamatta kantaa kehenkään näihin toimijoihin niin se nyt vaan ei käy, se on yksinkertaista. Aion pitää henkilökohtaisena asiana sitä, että omakustannusperiaatetta ruvetaan muuten noudattamaan.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 12 kertaa

12 vastausta artikkeliin “Asuntoministeri Krista Kiuru: Korkeista Ara-vuokrista selvitys”

  1. SATOn tulos vuodelta 2011 (50 me) on 5 euroa puhdasta per neliö per kk..

    Siinä selvitys.

  2. Meillä ainakin tämä SosiaalinenAsuntoTuotantoOsakeyhtiö myi aikanaan isännöintitoimintansa ja kas kummaa: isännöintipalkkio tuplaantui. Kysyimme miksi ? No siksi, että pitää maksaa jatkossa provikkaa/palkkionpalautusta myyjälle !

    Tällä tavalla päästiin kiertämään tätä ns. tuottopykälää !

    Toivotan Kiurulle onnea ja menestystä tämän järjettömän kusetuksen selvittämiseen. Lisäksi sanon, että suhtaudu erittäin suurella varauksella ARA:n ja ympäristöministeriön ns. asiantuntijoiden mielipiteisiin ja älä usko lainkaan näiden kyseessä olevien yhtiöiden, tilintarkastajien ja lähipiirien selityksiin.

  3. Millä ehdoilla Satossa on syntynyt johdon omistus kuten nettisivut kertovat ?

  4. SELVITYSHENKILÖN VALINTA

    Rakennuslehden mukaan myös asumisoikeusasuntojen läpinäkyvyys on asuntoministeri Kiurun selvityslistalla. Lehden mukaan selvityshenkilö nimetään sen jälkeen, kun hallitus on päättänyt asuntopoliittisesta ohjelmasta arviolta huhti–toukokuussa.

    AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaana toivoo, että selvityshenkilön valintaan kiinnitetään erityistä huomiota. Meillä on hyvässä muistissa edellisen asuntoministerin Jan Vapaavuoren kutsuma selvityshenkilö Riitta Rainio, jonka huuhaaselvitys mm. salasi Aran todellisen osuuden AVAIN Asumisoikeus Oy:n mitättömissä ja laittomissa osakekaupoissa vuosina 2007 – 2008. Noiden kauppojen seurauksena enemmistöomistus ja samalla määräysvalta yleishyödyllisessä asumisoikeusyhtiössä siirtyivät ensin Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle ja sitten syksyllä 2010 yksityisille liikemiehille Perttu Liukulle ja Kari Mäenpäälle, joista edellinen toimi vielä vuonna 2009 ennen potkujaan Avara-konsernin toimitusjohtajana ja jälkimmäinen Avaran toimialajohtajana. Liukku toimi keskeisenä henkilönä jo vuosien 2007 – 2008 mitättömissä ja laittomissa omistusjärjestelyissä. Ara (päälakimies Jaana-Maarit Huuhka ja rakennuttamisjohtaja Martti Polvinen, joista jälkimmäinen oli toiminut Liukun alaisena toimialajohtajana Avara-konsernissa) sopi toukokuussa 2008 Liukun kanssa holding-yhtiön perustamisesta Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n väliin, jotta säätiö voisi pitää mitättömillä ja laittomilla kaupoilla saamansa omistuksen yleishyödyllisessä asumisoikeusyhtiössä. Syksyllä 2010 Ara näytti vihreää valoa salaiselle Liukku-kaupalle, jossa Liukku sai yhdessä entisen alaisensa kanssa haltuunsa AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistuksen ja määräysvallan. Ara salasi kaupan eduskunnalta, jossa käsiteltiin syyskaudella 2010 lakia asumisoikeuslain muuttamisesta. Eduskunnasta saatujen tietojen mukaan laki olisi saanut toisenlaisen sisällön, jos lain valmistelijoille ja säätäjille olisi tullut ajoissa tieto yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön kaappauksesta yksityisille liikemiehille. Mainittakoon, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiöllä on sama osoite kuin Perttu Liukulla ja säätiön asiamiehellä ja entisellä Avara-konsernin lakimiehellä ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n hallituksen jäsenellä Suvi Seilalla.

    Mainittakoon myös, että Liukun johdolla siirrettiin jo vuosina 2006 – 2007 AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkailta käyttövastikkeissa kerättyjä korjausvaroja 8,4 miljoonaa euroa vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon. Tämä laiton ”sijoitus” tuli sattumalta ilmi erään kantelun tutkinnan yhteydessä. Tämä laiton varainsiirto tai ”sijoitus” tehtiin sekin salaa asukkaiden selän takana salaisen AVAIN Asoasunnot Oy -nimisen ”tytäryhtiön” kautta. Aran valvonta petti pahasti tältäkin osin. Vaikka Ara joutui lopulta puuttumaan ”sijoitustoimintaan” ja ”sijoitukset” palautettiin AVAIN Asumisoikeus Oy:lle, niin moni asia jäi hämäräksi ko. varainsiirron osalta.

    AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaat eivät luota Araan edes sen vertaa, että laatisivat kanteluja yhtiön toiminnasta, jolle edelleen on ominaista avoimuuden ja läpinäkyvyyden puuttuminen sekä omakustannusperiaatteen mielivaltainen tulkinta. Yhtiö antaa edelleen asukkaille vain sen verran tietoa käyttövastikkeilla kerättyjen varojen käytöstä kuiin haluaa. Käyttövastikkeiden hämärän tasausjärjestelmän perusteista ei vieläkään saada mitään tietoa, vaikka vuoden 2011 alussa voimaan tullut laki asumisoikeuslain muuttamisesta niin edellyttää. Yhtiö tulkitsee edelleen myös yhteishallintolakia kuin piru raamattua. Yhtiön johdon iskulauseet ”toimiva asukashallinto” ja ”asukasdemokratia” ovat vain sanahelinää, joilla hämätään viranomaisia (Ara etunenässä) ja niitä asukkaita, jotka eivät ole perillä yhtiön hämärästä menneisyydestä ja asioiden todellisesta laidasta myös yhtiön nykyisessä toiminnassa. Yhtiön propagandalehdessä (Kotiavain) haastatellaan vain yhtiölle suopeita ja/tai sinisilmäisiä asukkaita. Kriittisiä mielipiteitä yhtiön toiminnasta ei lehteen hyväksytä. Yhtiö myös kontrolloi asukkaiden extranet-sivujen käyttöä. Jne. Jne.

    Asuntoministeri Kiurulle ja hänen asettamalleen selvityshenkilölle riittää haastetta, jos he aikovat onnistua muuttamaan ”yleishyödyllisten” yhteisöjen toimintakulttuureja ja -periaatteita. Jo selvitystyö tulee olemaan hankalaa kuten AVAIN Asumisoikeus Oy:n tapaus osoittaa. Vaikeaksi selvitystyön tekee erityisesti se, että yleishyödyllisiä yhteisöjä valvova viranomainen Ara ja sen toimintaa valvova ympäristöministeriö ovat omalla toiminnallaan aiheuttaneet nykyisen tilanteen, jossa ns. yleishyödylliset yhteisöt ovat saaneet huseerata ilman riittävää ja tehokasta valvontaa. AVAIN Asumisoikeus Oy:n tapauksessa Ara on jopa edistänyt yhtiön härskiä toimintaa asukkaiden selän takana.

    1. Nyt jo kolmas selvityshenkilö tulossa tutkimaan ARAn toimintaa. Hyvä niin! Tämä selvitysten suuri tarve osoittaa ympäristöministeriön pahaa epäonnistumista ARAn toiminnan ohjaamisessa. Siksi tarvitaan vielä yksi selvityshenkilö lisää. Hänen tehtävänään tulisi olla ympäristöministeriön asuntosektorin tehtävien arviointi ja uudelleenorganisointi. Nykyinen tehtävien ja yksiköiden jako ei perustu mihinkään ”luontaiseen ja hyvään toiminnalliseen malliin”. Ministeriön nykyisen asuntoasioiden organisoinnin perustana on ollut lähinnä joidenkin päällikkötason henkilöiden ”reviireiden sovittelu”. Siis ei suinkaan se, että olisi hyvä ja toimiva tehtävien määrittelyyn pohjautuva organisaatio.

      1. VAV- Asunnot Oy:n hallitus sai Vantaan kaupungin konsernijaostolta suostumuksen VAV Asumisoikeus Oy:n osakkeiden luovutukseen. Yhtiöön kuului 23 kpl kiinteistöjä ja asuntoja niissä oli 527 kpl. Asuntojen keskikoko oli 79,9 asm2 ja vastike keskimäärin 9,36 € / as m2.

        Tämän kiinteistömassan luovutuksen / yksityistämisen TA- Asunnot Oy:lle siunasi ARAN ylijohtajan Hannu Rossilahden ent. sijainen Jarmo Linden ja päälakimies Jaana-Maarit Huuhka.

        ARA vahvisti kohteen luovutushinnaksi 7.12. 2010 enintään 609.590 €. Tämä päätös oli kuitenkin virheellinen ja niinpä ARA teki uuden korjauspäätöksen 9.2. 2011. Uudessa ilmeisesti oikeassa päätöksessä ei enää kerrota osakkeiden kauppahintaa. Korjauspäätöksestä ilmenee ARAn huolimaton ja edesvastuuton tapa käsitellä luovutuksensaajan nimeämisiä.Viranomainen ei ole ollut päätöstä tehdessään edes tietoinen osakkeiden luovuttajasta. On edelleen epäselvää luovuttiko
        256000 osaketta VAV Asunnot Oy, (Y-tunnus 0640915-7) vai VAV Asumisoikeus Oy ( Y-tunnus 0887052-9. Vantaan kaupunki luovutti 100 osaketta.

        Mikäli VAV Asumisoikeus Oy:n osakkeet luovutettiin enimmäishinnalla 609570 €, voimme todeta että TA-Asumisoikeus Oy:lle annettiin valtion rahoittamia noin 80 m2 asuntoja 1157 € kappalehintaan.

        Asuinneliön MYYNTIHINNAKSI tuli siis 14,48 €. (527 asuntoa x 80 asm2 = 42107,3 m2)

        Nämä kaupat ovat täysin verrattavissa entisen Neuvostoliiton yksityistämiseen. Valtion varoilla rakennettuja asuntoja virkamiehet ohjaavat yksityisille liikemiehille, jotka keräävät omistamilleen yhtiöille kohtuuttomia voittoja ja kuppaavat vielä kohtuuttomia isännöinti-, hallinto-, konsultointi-, manageeraus-, sijoitus- palveluja ostamalla niitä ilman kilpailutusta omilta yhtiöiltään.

        JARMO LINDEN on ministeri PAAVO ARHINMÄEN valtiosihteeri. (Yksityistämisetä kommunistit palkitsevat toisiaan.)

        1. Hauskoja kommentteja yritysten tuloksista ja kauppahinnoista.
          Tuolla logiikalla ensin pitäisi maksaa velaton käypä hinta asunnoista ja sitten vielä lyhennellä ostetun yhtiön velat. Gryndikaupassakin on termi velaton myyntihinta, sama pätee ASOihin, pahimmassa tapauksessa velat ei ole lyhentyneet ja huoneistotkin on jo kuluneita.

          1. VAV Asumisoikeus Oy:n kiinteistöt oli rakennettu vuosina 1994 – 2003. Kiinteistöjen neliöillä painotettu ikä oli 14 vuotta. Asuntojen keskikoko oli 79,9 m2 ja vastike keskimäärin 9,36 € asm2. Yhtiön taseen loppusumma oli 61,4 M€ ja pitkäaikaiset velat 46,8 M€, velkaa asuinhuoneistoneliölle oli 1.138 €. Yhtiö oli yleishyödyllinen.
            Nämä tiedot löytyvät ARAn julkisista asiakirjoista dnro 16832/643/10.

            Kenelle tämä kauppa oli edullinen ?

        2. HUUHKA JA LINDEN SEKÄ AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N YKSITYISTÄMINEN

          Aran päälakimies Jaana-Maarit Huuhka on asiakirjojen mukaan ollut keskeisessä roolissa myös AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä. Vuoden 2008 toukokuussa hän ja Martti Polvinen Aran edustajina sopivat Avara-konsernin silloisen toimitusjohtajan Perttu Liukun kanssa holding-yhtiön perustamisesta AVAIN Asumisoikeus Oy:n ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiön väliin, jotta säätiö saisi pitää mitättömillä ja laittomilla osakekaupoilla saamansa enemmistöomistuksen yleishyödyllisessä asumisoikeusyhtiössä. Tuo järjestely mahdollisti myös syksyn 2010 salaisen Liukku-kaupan, jossa säätiö myi omistuksensa pilkkahintaan ko. väliyhtiössä (Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy) Avara-konsernista syksyllä 2009 potkut saaneelle Liukulle ja tämän kaverille Kari Mäenpäälle, joista tällä tavalla tuli AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistajia ja määräysvallan käyttäjiä. YTJ:n mukaan säätiöllä ja Liukulla on sama kotiosoite.

          Jarmo Lindén ARAn silloisena johtajana toimiessaan allekirjoitti ylijohtaja Rossilahden sijaisena lokakuussa 2010 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen päätöksen (Dnro 14436/641/08, 1.10.2008), jolla Asumisen rajoitus- ja kehittämiskeskus nimesi Asuntorakentamisen Kehityssäätiön ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n väliin perustetun väliyhtiön – Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n – yleishyödylliseksi yhteisöksi. Yleishyödylliseksi yhteisöksi nimettynä tämä väliyhtiö mahdollisti, että Asuntorakentamisen Kehityssäätiö, joka ei suoraan voinut omistaa yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön osakkeita, saattoi sen kautta saada hallintaansa AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistuksen ja määräysvallan. Tämä järjestely mahdollisti myös paljon julkisuutta saaneen syksyn 2010 ns. Liukku-kaupan, jossa Asuntorakentamisen Kehityssäätiö myi Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n yksityisille liikemiehille (Perttu Liukku ja Kari Mäenpää), jolloin nämä saivat AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistuksen ja määräysvallan. Mainittakoon, että Liukku toimi syksyyn 2009 saakka toimitusjohtajana Avara-konsernissa, johon Avain Asumisoikeus Oy kuului ensin tytäryhtiönä (vuoden 2007 loppuun saakka) ja sittemmin osakkuusyhtiönä (vuoden 2008 alusta alkaen).

          Todettakoon vielä, että Lindén ylijohtajan sijaisena allekirjoitti myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen 29.10.2008 päivätyn päätöksen, jossa ”Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) nimeää Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy:n AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeiden 1-694 luovutuksensaajaksi, koska luovutuksensaaja on yleishyödylliseksi nimetty yhteisö”. Päätöksen (Dnro 14118/643/08) toinen allekirjoittaja on alussa mainittu Aran päälakimies Jaana-Maarit Huuhka, joka asiakirjojen mukaan osallistui yhdessä Aran johtajiin kuuluvan Martti Polvisen ja Avara-konsernin tuolloisen toimitusjohtajan Perttu Liukun kanssa Arassa 6.5.2008 järjestettyyn palaveriin, jossa sovittiin ko. väliyhtiön – Suomen Rakennuttamisen Kehitys Oy – perustamisesta. Mainittakoon, että Martti Polvinen oli jonkin aikaa aikaisemmin toiminut vielä toimialajohtajana Avara-konsernissa ja siten Liukun alaisena ja työtoverina.

          Jos Huuhka ja Lindén ovat siunanneet myös VAV-Asumisoikeus Oy:n yksityistämisen, niin he ovat todellisia yleishyödyllisten asumisoikeusyhtiöiden yksityistämisen arkkitehtejä ARAssa. Kaapatun ja yksityistetyn asumisoikeusyhtiön asukkaana ei voi tuntea kuin syvää katkeruutta näitä virkamiehiä kohtaan.

  5. SELVITTIKÖ RIITTA RAINIO MYÖS TA-YHTYMÄN YKSITYISTÄMISTÄ?

    Mahtoikohan Riitta Rainio olla myös siunaamassa ”yleishyödyllisen” TA-Yhtymän siirtymistä Vähätiiton (ent. Kepun talouspäällikkö) perheen yksityisomaisuudeksi Keskustapuolueen kyljestä runsas kymmenen vuotta sitten?!
    Katsokaapa Wikipediasta
    http://fi.wikipedia.org/wiki/TA-Yhtym%C3%A4

    TA-Yhtymään kuuluva TA Asumisoikeus Oy omistaa jo itsessään nykyisin 6000 asuntoa, rakennettu valtion ja asukkaiden rahoilla. Osakkeenomistajan sijoitus 8000 (KAHDEKSANTUHATTA, kyllä se on totta!) euroa. Eli reuilu euro per asunto!

    Selvittämistä riittää, mutta toivottavasti uusille nimille.
    Jukka Kilpi
    Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja

  6. Kyllä on härskiä touhua.Mutta niinhän se on ja köyhää vaan koskee enemmän.Maksetaan maltaita asumisesta ja keinottelijat nauraa partaansa.

  7. Viestin 11 toisessa kappaleessa on kirjoitusvirhe, kun kirjoitetaan ”Jarmo Lindén ARAn silloisena johtajana toimiessaan allekirjoitti ylijohtaja Rossilahden sijaisena lokakuussa 2010 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen päätöksen (Dnro 14436/641/08, 1.10.2008), jolla…”

    Lindén allekirjoitti ko. ARAn päätöksen tietenkin lokakuussa 2008, mikä käy kyllä ilmi myös päätöksen diaarinumeron yhteydessä esitetystä päivämäärästä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat