Kokeile kuukausi maksutta

Aamulehti: Jan Vapaavuori haluaa huolimattomat rakentajat kuriin

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) olisi valmis pohtimaan rakennusalalle vakavampia sanktioita, koska asuntojen rakentamisessa tehdään usein karkeita virheitä. Tällä hetkellä myyjän velvollisuus on lähinnä korjata havaittu virhe.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) olisi valmis pohtimaan rakennusalalle vakavampia sanktioita, koska asuntojen rakentamisessa tehdään usein karkeita virheitä. Tällä hetkellä myyjän velvollisuus on lähinnä korjata havaittu virhe.

image

-Tarkoitan riittävän merkittäviä, kielteisiä taloudellisia seurauksia siitä, kun asioita ei hoideta hyvin, Vapaavuori sanoo perjantain Aamulehdessä.

Vapaavuori ei halua pyöritellä tarkemmin rangaistuskeinoja, sillä asia ei kuulu hänen hallinnonalaansa.

Etenkin kasvukeskusten rakentamista vaivaa ministerin mukaan se, ettei laadulla juurikaan kilpailla. Vapaavuori kummastelee myös sitä, ettei rakennusliikkeillä näytä olevan riittävän suurta tarvetta suojella mainettaan.

Uusien asuntojen rakennusvirheet nousivat esiin alkuviikosta, kun STT oli kertonut, että uusien asuntojen virheet ovat entistä massiivisempia.

www.aamulehti.fi

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Aamulehti: Jan Vapaavuori haluaa huolimattomat rakentajat kuriin”

  1. Asuntoja on jo kauan myyty maisemilla eli sillä mitä ikkunasta näkyy ulos. Ajatelkaa jos autoja myytäisiin samalla tavalla. Tilataan Mersu ja saadaan Lada. Sitten pitäisi olla tyytäväinen ja ”hiljaa”. Alan ammattiylpeys on kadonnut.

    1. minkä ihmeen takia rakennusalan pitäisi alkaa kantaa yhtään mitään vastuuta tekemisistään kun tähänkin asti on vallan mainiosti riittänyt ”rahasta ja pakene”-strategia?

      lainsäätäjän pitäisikin mielummin keskittyä luomaan olosuhteet jolla päivänselvistä rakennusvirheistä narisevat ja varsinaista rahastusta häiritsevät asukkaat saataisiin kuriin…

      bkt nousuun!

      mulla on kuulkaa rahakkaampaakin tekemistä kuin korjailla tekemiäni virheitä …tana!

      1. Jostain muutos on lähdettävä. Yleensä silloin, kun rakennusliikkeet itse panostavat asiaan kunnolla, muutosta tapahtuu. Ilmeisesti vielä ei ole ollut tarvetta. Työturvallisuudesta kertovat taulut työmailla on varmasti tehneet parannusta työturvallisuuteen. Laadusta työmaille ehkä ei koskaan tule taulua missä kerrotaan kuinka monta rakennusvirheetöntä päivää työmaalla on tehty. Jollain tavalla kuitenkin pääurakoitsijan pitäisi saada sanktioita siitä jos aliurakoitsijat tekevät virheitä, silloin aliurakoitsijoiksi ei tulisi sitä kaikkein halvinta urakoitsijaa. Tällä hetkellä rakentamisen ketjun jokainen lenkki on ruosteessa, toiset enemmän toiset vähemmän.

  2. Hetemäki siirtää vastuuta rakennuttajilla ja suunnittelijoille. Entä kun on kyse suurien rakennusliikkeiden omasta tuotannosta? Eikö suunnittelun ja rakennuttamisen pitäisi silloin toimia? Asunnonostajat valittavat virheistä varmasti kaikkein eniten, enkä yhtään ihmettele. Asunto on varmasti ihmisen kallein hankinta elämän aikana, samalla sitoudutaan mahdollisesti vuosikymmenien velkavankeuteen. On täysi oikeus odottaa että hankittu asunto on hyvin tehty! Siinä ei paljon 1-vuotis, eikä 10-vuotis takuut auta jos joutuu asumaan jatkuvien korjaustöiden keskellä. Vapaavuori on täysin oikealla asialla.

    1. http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010074709

      Aika hupimiehiä tuolla Skanskalla: ”Juha Hetemäen mielestä puutteiden ja virheiden korjaamiseen on jo nyt selkeät, urakoitsijaa velvoittavat ohjeet.” Tämä on tyyppiesimerkki siitä millaisia käsityksiä voi olla kun on irtautunut reaalimaailmasta satumaailmaan. Tai vaihtoehtoisesti kommentti on tarkoitushakuinen. Epäilen enemmän jälkimmäistä…

      Tässä Vapaavuoren ajatuksessahan ollaan juurikin sillä asialla, että saataisiin urakoitsijat vielä toimimaankin noiden velvoittavien ohjeiden mukaisesti!

      Nythän urakoitsijoiden keskuudessa vallitsevana toimintatapana on kiistää virheiden olemassaolo ja pitkittää korjauksia maailman tappiin asti mitä mielikuvituksellisimmilla verukkeilla. Ideana tässä väsytystekniikassa on etteivät asukkaat enää jaksa/osaa vaatia oikeuksiaan tai että he elämäntilanteensa muutoksen vuoksi ehtivät muuttaa asunnostaan pois. Säälittävimmissä tapauksissa ostajia jopa pelotellaan oikeudenkäyntikuluilla jos he uskaltautuvat uhmaamaan rakennusliikettä oikeusteitse. Googlella löytää näitä tapauksia netistä lähes rajattomasti.

      Olen Vapaavuoren kanssa täsmälleen samaa mieltä. Kunnon sanktiot ovat ainoa toimiva tapa kitkeä laatuongelmat asuinrakentamisesta.

  3. Keväällä Hetemäki syytti suomalaisia työntekijöitä huonosta työn jäljestä. Siitäkös meteli nousi, ja aiheesta. Nyt syyllisiä ovatkin suunnittelijat. Mielenkiintoista.

    Kauppalehden jutussa Hetemäki kantoi huolta laman aikana menetetystä suunnittelijasukupolvesta. Jonkinlainen menetys lienee sekin, kun rakennusliikkeet potkivat työntekijöitä, mestareita, työmaainsinöörejä yms. surutta pihalle heti rakentamisen notkahdettua pari vuotta sitten. (Siis muutkin kuin Skanska.) Edesauttaa laadun kohenemista, ihan varmasti. On surullista seurattavaa, miten ison rakennusliikkeen projektiorganisaatio ajautuu alihankkijoiden pyöriteltäväksi, kun ei ole tekijöitä eikä toimihenkilöitä. Pätkätyötähän rakentaminen on ollut maailman sivu, mutta jonkinasteiseen jatkuvuuteen työsuhteissa pitäisi pyrkiä.

    1. Vapaavuori ei kyynärpäätä perseestä erota.
      Rakentamisessa on laatuongelmia samoin, kuin kaikessa muussakin ihmnisen tekemessä. Laatuongelmien käsiittely mediassa on nyt saanut sellaiset mittasuhteet, että ei sillä ainakaan asiaa paranneta.Elämästä vierantuneet tai siitä aluperinkin syrjään jääneet toimittajat hakevat sensaatiota kertomalla laatuongelmista täysin yksipuolisesti. Ihnisistä on tullut aivan vainoharhaisia rakentaisebn laatuvirheiden suhteen, kiitos median. Laadun parantamisen paras tie on järkevä suhtautuninen asioihin, sekä tuottajan, että kuluttajan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat