Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Rakennustyömaiden valvontakäynnit alkavat taas

Valtakunnalliseen rakennusalan verovalvontahankkeeseen liittyvät työmaavalvontakäynnit aloitetaan tällä viikolla. Valvonnan kohteena on yksityinen ja julkinen rakentaminen, korjaus- ja saneeraustoiminta sekä perustajaurakointi. Työmaavalvontakäynnit toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan verotarkastusyksikön ja Etelä-Suomen Aluehallintoviraston kanssa.

Valtakunnalliseen rakennusalan verovalvontahankkeeseen liittyvät työmaavalvontakäynnit aloitetaan tällä viikolla. Valvonnan kohteena on yksityinen ja julkinen rakentaminen, korjaus- ja saneeraustoiminta sekä perustajaurakointi. Työmaavalvontakäynnit toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan verotarkastusyksikön ja Etelä-Suomen Aluehallintoviraston kanssa.

Kuuntele juttu

Verottajan tavoitteena on toteuttaa kuluvan vuoden aikana 100 työmaavalvontakäyntiä pääkaupunkiseudulla. Osa valvontakäynneistä tehdään yhdessä työsuojelun tilaajavastuu- ja ulkomaalaistarkastajien kanssa. Valvontaa toteutetaan myös yhteistyössä rakennusteollisuuden jäsenyritysten ja suurten rakennuttajien kanssa. Valvonnan merkitys verokertymään pelkästään Uudellamaalla on vuosittain 7-10 miljoonaa euroa.

Verotarkastajat selvittävät työmaavalvonnan vertailutietojen avulla ovatko työmaalla työskentelevien koti- ja ulkomaisten yritysten rekisteröitymistiedot ja muut julkiset tiedot ajan tasalla ja oikeita. Samalla selvitetään, ilmoittavatko ja maksavatko rakennustyömaalla toimivat yritykset ja henkilöt veronsa ajallaan ja oikean määräisinä.

Työsuojelutarkastajat selvittävät ovatko alihankintaketjun tilaajayritykset tarkistaneet urakoitsijayritystensä taustat ennen sopimusten tekemistä ja käyttävätkö tilaajat sellaisia alihankkijoita, jotka täyttävät lakisääteiset velvoitteensa veronmaksun, eläkevakuuttamisen sekä yleissitovien työehtojen noudattamisessa. Lisäksi tarkastetaan ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeuden perusteet, työsuhteen keskeiset ehdot ja työmailla liikkuvien henkilöiden tunnistekortit.

Etelä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tekivät vuonna 2009 noin 1 300 tarkastusta rakennusalalle. Ulkomaalaistarkastuksia oli 167 ja tilaajavastuutarkastuksia 364. Vuosina 2007-2009 tehdyistä rakennusalan tilaajavastuutarkastuksista 10-15 prosenttia on johtanut laiminlyöntimaksuun tai maksujen määräämiseen tilaajille. Laiminlyöntimaksujen yhteissumma oli kaikkia valvottuja aloja koskien 20. huhtikuuta mennessä noin miljoona euroa.

Yhteisistä työmaavalvontakäynneistä saadut tulokset ja kokemukset ovat hyviä. Yhdessä toteutettu työmaavalvonta on tehostanut viranomaisten yhteistoimintaa, vuorovaikutusta ja valvonnan vaikuttavuutta harmaata taloutta ehkäisten. Rakennusteollisuus ja tilaajapuoli ovat suhtautuneet positiivisesti viranomaisten työmaavalvontaan, joka sekin tukee osaltaan työmaan omaa turvallisuustoimintaa ja vaikuttaa rakentamisen laatuun kilpailun tervehdyttämisen kautta.

Rakennusalan harmaan talouden määrä on kääntynyt kasvuun viime vuosina aiheuttaen kokonaisuudessaan 400-500 miljoonan euron vuotuiset vahingot. Yleistynyt urakoiden ketjuttaminen ja kiristynyt kilpailu urakoista aiheuttaa vääristymää rakennusalan kilpailuun. Urakkatarjouksia hinnoitellaan siten, ettei lakisääteisiä veroja ja muita maksuja enää kyetä hoitamaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Rakennustyömaiden valvontakäynnit alkavat taas”

  1. Milloinkohan tarkastustoiminta ulottuu niin syvälle että tarkastettaisiin minkälaista palkkaa ulkomaalaisille työntekijöille
    ihan oikeasti maksetaan. Olisi myös mielenkiintoista kuulla milloin telakoilla aletaan tekemään tarkastuksia.

    1. Verottajan tehtäviin ei kuulu palkkavalvonta, vaan maksettavien verojen valvonta, jolleivät ammattiliitot tee omaa tehtäväänsä ei sitä tee kukaan muukaan. Valitettavasti verotarkastuksella ongelma ei ratkea, vaikka Rakennusliiton johto niin väittääkin.

      1. Ja aloittaa voitaisiin valtion omista pikkutyömaista.

  2. Valitettava totuus on, että suuri osa veroveivareista on
    kuitenkin suomalaisia yrityksiä ja suomalaiset työntekijät tekevät lisäksi paljon pimeitä hommia liiton 500pv rahan tuella….

    Ei ne aina ole ne ”ulkomaalaiset” vaikka se onkin niin kiva sanoa niin…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat