Kokeile kuukausi maksutta

Jan Vapaavuori: Rakentamiseen laatua laaja-alaisella osaamisella

Asuntoministeri Jan Vapaavuori kaipaa eri aloja yhdistelevää tietoa ja taitoa rakentamisen laadun kehittämiseksi. ”Aidosti laaja-alainen osaaminen ja yhteistyö yli osaamisalueiden rajojen mahdollistavat rakentamisen ja rakennetun ympäristön laadun kohdatessamme nyt useita yhteiskuntaan vaikuttavia muutoksia samanaikaisesti.”

Asuntoministeri Jan Vapaavuori kaipaa eri aloja yhdistelevää tietoa ja taitoa rakentamisen laadun kehittämiseksi. "Aidosti laaja-alainen osaaminen ja yhteistyö yli osaamisalueiden rajojen mahdollistavat rakentamisen ja rakennetun ympäristön laadun kohdatessamme nyt useita yhteiskuntaan vaikuttavia muutoksia samanaikaisesti."

image

Vapaavuoren mukaan ilmastonmuutos ja siitä seuraavat vaatimukset rakentamiselle, rakennuskannan ja väestön ikääntyminen, kaupungistuminen sekä teknologinen kehitys asettavat rakentamiselle sellaisia haasteita, jotka vaativat yhä useammin eri aloja yhdistelevää tietoa ja taitoa.

”Rakennetulla ympäristöllä on valtava vaikutus jokapäiväiseen elämäämme ja lisäksi siihen on sidottu noin kaksi kolmasosaa kansallisvarallisuudestamme. Kyse on siis erittäin merkittävästä asiasta”, Vapaavuori totesi opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön yhteisessä seminaarissa keskiviikkona 29. syyskuuta Säätytalolla Helsingissä.

Asuntoministeri muistutti, että vastedes hyvän ja monialaisen suunnittelun rooli tulee korostumaan entisestään.

”Vuoden 2012 alusta uudisrakentamisessa siirrytään kokonaisenergian tarkasteluun yksityiskohtien normeeraamisen sijaan. Tällöin ratkaisevaan rooliin nousevat suunnitteluvaiheessa tehdyt valinnat. Hyvin suunniteltu on siis tulevaisuudessa enemmän kuin puoliksi tehty.”

Vapaavuoren mukaan oman haasteensa alan osaamiselle asettaa työntekijöiden eläköityminen: arvioiden mukaan rakennusalalla toimivista 70 prosenttia siirtyy työelämän ulkopuolelle vuosina 2000-2015.

”Alalle on siis löydyttävä merkittävä määrä työntekijöitä sekä osaamista jo tätä poistumaa korvaamaan. Uusien osaajien lisäksi vanhojen on voitava ylläpitää osaamistaan, mikä edellyttää nykyisin paitsi jatkuvaa kouluttautumista, myös kykyä omaksua uusia toimintamalleja. Kun työelämä muuttuu, myös koulutuksella on paineita muutokseen.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jan Vapaavuori: Rakentamiseen laatua laaja-alaisella osaamisella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat