Kaupungit pyysivät selvitystä Länsimetron palkkauskiistasta
Helsingin kaupunginhallitus pyysi Länsimetro Oy:ltä selvitystä työmaalla tapahtuneista työehtosopimusrikkomuksista torstaina. Myös Espoo pyytää ensi maanantaiksi selvitystä tapahtumista.

Helsingin kaupunginhallitus pyysi Länsimetro Oy:ltä selvitystä työmaalla tapahtuneista työehtosopimusrikkomuksista torstaina. Myös Espoo pyytää ensi maanantaiksi selvitystä tapahtumista.
Helsingin Sanomat uutisoi torstaina, että Länsimetro valmistuu Espoossa osin alipalkatulla työvoimalla. AKT kertoi lehdelle, että kahden rakennusyhtiön, YIT:n ja Kalliorakennuksen, aliurakoitsijoiden palveluksessa on useita kuorma-autonkuljettajia, joille ei makseta työehtosopimuksen mukaisia lisiä tai ylityökorvauksia. YIT ja Kalliorakennus eivät olleet tietoisia työsopimusrikkomuksista ennen lehden yhteydenottoa.
Espoon kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Sirpa Hertellin (vihr.) mukaan Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen tulee seuraavaan konsernijaoston kokoukseen 10. syyskuuta.
Kokkinen kertoi STT:lle, että Länsimetro Oy on alkanut selvittää asiaa.
SAK toivoi torstaisessa kannanotossaan, että tilaajan vastuuta alihankintaketjun yritysten valvonnassa lisättäisiin.
Helsingin Sanomien uutinen aiheesta löytyy tästä.
Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa
7 vastausta artikkeliin “Kaupungit pyysivät selvitystä Länsimetron palkkauskiistasta”
Asia on yksinkertainen, YIT ja Kalliorakennuksen selitykset ontuvat.
Pääurakoitsijalla on oikeus, vastuu ja velvollisuus valvoa
Pääurakoitsija saa perehdyttää omat ja myös aliurakoitsijoiden työntekijät, ja antaa heille kulkuluvat ja ajoluvat työmaalle.
Perehdytyksessä pääurakoitsija voi selvittää mitä työehtosopimusta aliurakoitsijan työntekijät käyttävät.
Perehdytyksessä pääurakoitsija voi sanoa perehdytettäville, ottakaa yhteyttä vastaavaan mestariin tai muuhun pääurakoitsijan työnjohtoon jos työehtosopimuksia rikotaan.
Pääurakoitsija voi ilmoittaa aliurakoitsijalle, mikäli havaitaan työmaalla työehtosopimusten rikkomista, maksut jäädytetään ja aliurakoitsijan toiminta keskeytyy kunnes asiat ovat selvitetty.
Suomessa viranomaisella on valta valvoa, ei yrityksellä tai työntekijäliitolla.
Kannattaa myös muistaa se, että työehtosopimusta on vasta sitten rikkottu, kun asiasta on lainvoimainen tuomio. AKT:n väite tai lehtiuutinen ei ole lainvoimainen tuomio.
Ammattiliitot ovat näissä isoissa kuntien hankkeissa hanakoita väittämään että TES:ta on rikottu. Poliitikot ottavat mieluusti kantaa asiaan ja sillä saadaan asia näyttämään kovin tuomittavalta. Varsinkin AKT:lla on juuri nyt tarve saada jotain pöyhittävää, sillä on tarve näyttää.
aliurakoitsijan aliurakoitsijan paperit alkaa olemaan aika kaukana pääurakoitsijan pöydästä.
vaikka työehtosopimusta lienee rikotun, johtuu se enemmän sopimuksesta ja työn ominaisuuksista kuin harmaasta taloudesta. Tunnelityömailla porausta eikä louhintaa voi suorittaa öisin, mistä johtuen siitä tulee luonnollinen kivikuskien vuoro. kaupungillakin liikenne häiriintyy vähemmän.
väitän että tessin yölisät on hinnoiteltu satunnaisten ajohuippujen ja vuorotyön mukaan. Liikennöitsijän perse ei vaan kestä maksaa jatkuvaa yölisää.
Työllistävyyden ja työllistämisen kannalta asia on kuin upm:n metsureiden. Itsenäinen autoilija voisi ajaa vaikka ilman palkkaa ajolain mukaisesti kymmenen vuotta putkeen. Mutta työnantaja ei voi sopia paikallisesti yhtään mitään.
Ja eipä tunnu yksikään liiton mies huudelleen ensimmäisen kahden viikon jälkeen, vaan todennäiköisesti vasta kun ”potti” on ollut riittävä ja potkut tullu rokuloinnin takia.
olisiko pitänyt mahdollisesti ottaa tarjouksessa huomioon työn laatu ja se,että työ on tehtävä yöllä.eikai voida lähteä siitä,että ylityökorvauksia ei makseta sen vuoksi kun joku ei osaa tehdä tarjousta.
Länsimetron työmailla, länsimetroyhtiö on jo pääurakoitsijaa valitessaan velvoittanut pääurakoitsijaa valvomaan ettei harmaata-taloutta esiinny.
nimimerkille ”kuhan nakutan”
Rakennustyömaat ovat siitä poikkeuksellisia alueita, että ne ovat suljettuja alueita jossa valta on pääurakoitsijalla, tilaaja valtuuttaa ja velvoittaa sopimusten mukaan pääurakoitsijaa valvomaan aliurakoitsijoiden työtä, jotta aliurakoitsijat noudattava lakeja, työehtosopimuksia yms.
Pääurakoitsijalla on tähän erityisenhyvän mahdollisuudet, jokainen kuorma-auton ajo työmaalle ja pois työmaalta voidaan kirjata tarvittaessa vaikka sähköisesti sekunnilleen kuka ajoi ja millä autolla ajoi.
Valvovaa näyttöä palkkojen oikeellisuudesta on helposti saatavissa pääurakoitsijalla, kyse on vain moraalista ja yrityksen halusta.
YIT:llä ja Kalliorakennuksella ei näytä olevat oma-aloitteista halua valvontaa, eikä tämä ole poikkeus, kun halvalla saa niin moraali katoaa.
Ammattiliitot vaikenee vaikka TES:iä rikotaan räikeästi työmailla.
Etunenässä YIT, Skanska , Lemminkäinen ja muut suuret rakennusliikkeet.
TES:in mukainen kahvitauko on 12min. Useilla työmailla se on jopa 15min eli 25% pitemp,i mitä TES-sanoo.
Miksi liitot ei puutu tähän ?
Miksi on TES, jos sitä ei noudateta ?
Ootko Rakennusmestari vastavalmistunut, töissä konttorilla tai kenties liiton hommissa?
Tässä kun kiviä on alettu heittelemään niin solidaarisuuden nimissä vqltionyhtiö Destia voisi viranomaisille esittää Tsekkiläisen Metrostavin osalta aineiston työntekijöiden korvauksista ja tuntikirjanpidon valvonnasta. Tai työyhteenliittymähän se on, mutta tuskin Tsekit omin voimin ovat suomalaista tessiä tulkinneet. Ihan esimerkkinä vaikka muille, miten yritys laskettuaan urakan tessejä noudattaen pystyy urakoimaan.
Eikä näitä tarvitse julkisuuteen kertoa kuin puolueettoman tarkastajan raportti.
Mutta jos tsekkikilvissä olleilla avolavoilla onkin urakoitu tosissaan ja porareilta jäänyt juhannuslisät saamatta, voisi tässä oikeasti alkaa pohtimaan olisiko aika ottaa askel kohti joustavuutta ja markkinataloutta.
Teknologiateollisuus teki päänavauksen, toivottavasti RT seuraa perässä