Kokeile kuukausi maksutta

Messinkisistä putkiliittimistä löytyi puutteita

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testeissä on löytynyt puutteita käyttövesiputkistoihin asennetuista messinkiliittimistä.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testeissä on löytynyt puutteita käyttövesiputkistoihin asennetuista messinkiliittimistä.

Kahden liittimen messinkiseos ei soveltunut Suomen olosuhteisiin ja liittimet poistettiin markkinoilta.

Messinkisten putkiliittimien ja jakotukkien testaukset ovat osa tänä vuonna toteutettavaa rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa.

Testeihin valittiin seitsemän messinkistä suoraa puserrusliitintä ja neljä jakotukkia, jotka soveltuvat sekä muovivalmisteisiin PEX-putkijärjestelmiin että kupariputkijärjestelmiin. Tuotteet hankittiin kulutustavarakaupoista ja ammattilaistukuista ja ne olivat peräisin eri valmistajilta Suomesta, Euroopasta ja Euroopan ulkopuolelta.

Sinkinkadon kestävää

Testeissä selvitettiin, täyttävätkö kyseiset tuotteet niitä koskevat vaatimukset. Suomessa liittimille on kansallisia vaatimuksia, jotka johtuvat Suomen erilaisesta vedenkoostumuksesta verrattuna muihin Euroopan maihin.

Suomen rakentamismääräysten mukaan vesilaitteistossa veden kanssa kosketuksiin joutuvista materiaaleista ei saa aiheutua terveysvaaraa. Vesilaitteistojen tulee myös olla kestäviä ja toimintavarmoja koko suunnitellun käyttöiän ajan.

Myös käyttövesijärjestelmään asennettavilla liittimillä on käyttäjien terveyteen sekä koko putkijärjestelmän toimivuuteen ja kestävyyteen liittyviä teknisiä vaatimuksia.

Liittimien messinkiseoksen pitää olla sinkinkadon kestävää ja siitä ei saa liueta terveydelle haitallisia aineita. Sinkinkadolla tarkoitetaan korroosioilmiötä, jossa messinkiseoksesta liukenee veteen sinkkiä, jolloin jäljelle jää paljon kuparia sisältävä huokoinen rakenne.

Liittimille on myös vapaaehtoinen tyyppihyväksymisjärjestelmä, jonka avulla valmistaja voi osoittaa, että liitin sopii Suomessa käytettäväksi.

Puutteita sinkinkadonkestävyydessä

Liittimistä ja jakotukeista tutkittiin terveydelle haitallisten raskasmetallien, lyijy ja kadmium, liukenemista sekä jännityskorroosion- ja sinkinkadonkestävyyttä.

Kahden liittimen sinkinkadon kestävyydessä todettiin puutteita. Testatuista liittimistä ei liuennut lyijyä tai kadmiumia yli sallitun määrän.

Testissä havaittiin puutteita Bauhausin maahantuomassa Comisa-merkkisessä liittimessä ja Evimex oy:n maahantuomissa ja IDC Fluid Controlin valmistamissa suorissa 15 mm:n puserrusliittimissä.

Bauhaus on poistanut kyseisen liittimen myynnistä. Näitä liittimiä ei pidä käyttää käyttövesijärjestelmässä, mutta ne soveltuvat muihin käyttötarkoituksiin, kuten lämmitys- ja kaasujärjestelmiin.

Evimexin mukaan tehtaan tuotantolinjalle oli sekaantunut tavallisesta messinkiseoksesta tehtyjä liittimiä erikoismessinkisten liittimien sekaan. Tehtaan mukaan maahantuotujen liittimien määrät olivat pieniä ja jatkossa laadunvalvontaa tehostetaan. Kyseisen valmistajan sinkinkadonkestävät liittimet voidaan tunnistaa liittimen rungossa olevasta CR-tunnuksesta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Messinkisistä putkiliittimistä löytyi puutteita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat