Sharon Banks vie lean-ajattelua Englannin infrarakentamiseen

Ison-Britannian moottoriteiden ja A-teiden käytöstä, ylläpidosta sekä korjauksista vastaava Highways England on saavuttanut vuoden 2015 jälkeen reilun 100 miljoonan punnan säästöt lean-filosofian ansiosta.

Sharon Banks. Kuva: Maria Huusko

Lean-ajattelua on ajettu organisaatioon sisään viimeiset kymmenen vuotta, ja vuoteen 2020 mennessä sen avulla on tarkoitus säästää noin 150 miljoonaa puntaa lisää.

Päämääränä on saada lean yhtä olennaiseksi osaksi toimintakulttuuria kuin Toyotalla aikanaan.

”Haluamme ihmisten pyrkivän joka päivä olemaan parempia kuin edellisenä päivänä”, Leanin käyttöönoton päällikkö Sharon Banks sanoo.

Hän on viettänyt 40 vuotta brittihallinnossa, joista viimeiset 15 vienyt lean-ajattelua erinäisiin virastoihin.

Pienestä säästöstä tulikin iso

Highways Englandissa tähän mennessä saavutetut säästöt ovat syntyneet monen asian summana.

Esimerkiksi kaapelikourut teissä oli perinteisesti tehty vesitiiviiksi, jotta vesi tai tuholaiset eivät pääsisi niissä kulkeviin sähköjohtoihin. Tämä tehtiin käyttämällä säännöllisin välimatkoin tiivistäviä liitoksia.

”Nykyiset sähköjohdot ovat kuitenkin jo muovilla päällystettyjä ja vesitiiviitä itsessään, eivätkä tuholaiset voi syödä niitä. Tarvetta kourun vesitiiveydelle ei siis ole, joten jätimme liitokset pois.”

Tällaisesta yksittäisenä pienestä säästöstä tulikin useiden miljoonien puntien kokoinen, kun sen laski kokonaiselle tieosuudelle tai kaikille tiehankkeille.

”Olemme vasta raapaisseet pintaa.”

Toinen esimerkki lean-hankkeesta on urakoitsijoiden kanssa yhdessä pidetty työpaja teiden uudelleen päällystämisestä.

”Meillä oli hyvin hajanainen prosessi uudelleen pinnoittamiseen, eikä kirjoittamattoman säännön lisäksi varsinaista vaatimusta tasosta, joka tulee saavuttaa. Huomasimme, että päällystämisessä oli paljon esimerkiksi materiaalien odottelua.”

Prosessi käytiin läpi Banksin sanojen mukaan valtavassa harjoituksessa, sille asetettiin selkeitä vaatimuksia ja tuottavuus parani.

”Toistaiseksi säästöt ovat noin 15 miljoonaa puntaa, mutta olemme vasta raapaisseet pintaa, on niin paljon mitä voisimme vielä tehdä.”

Highways Englandilla on myös useita tulevaisuuteen tähtääviä koehankkeita. Kehitteillä on muun muassa älykäs kaivinkone ja tutkinnassa mahdollisuus rakentaa siltoja modulaarisesti.

Myös toimitusketjulta edellytetään sitoumusta leanin mukaiseen toimintaan.

”Heidän ei ole pakko kutsua sitä leaniksi, mutta odotamme heidän osoittavan olevansa eteenpäin katsovia ja liikkuvan leanin suuntaan.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sharon Banks vie lean-ajattelua Englannin infrarakentamiseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat