Kokeile kuukausi maksutta

Suomalais-intialainen yhteisyritys varasi tontin akkumateriaalitehtaalle Vaasasta

Suomalainen Grafintec oy ja intialainen Epsilon Advances Materials ovat tehneet tonttivarauksen Gigavaasa-alueelta ja solmineet aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa akkuanodimateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan.

Grafintecin ja intialaisen Epsilon Advanced Materialsin yhteisyritys vastaa tehtaan rakentamisesta Vaasaan. Grafintec on brittiläisen pörssilistatun Beowulf Miningin sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Beowulf Mining julkisti Grafintecin ja Epsilon Advanced Materialsin yhteisyritystä koskevan sopimuksen 6. joulukuuta. Beowulf Mining tuottaa akkuteollisuudelle kriittisiä raaka-aineita kuten rautamalmia, grafiittia ja perusmetalleja.

Tonttivaraus ja yhteistyösopimus hyväksyttiin Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa 13. joulukuuta. Yrityksen varaama tontti numero 18 sijaitsee lähellä norjalaisen Freyr Batteryn akkukennotehdasta varten varaamaa tonttia. Aiemmin myös brittiläinen kemianalan pörssiyhtiö Johnson Matthey oli varannut tontin alueelta akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi. Marraskuussa Johnson Matthey kuitenkin ilmoitti myyvänsä akkumateriaaliliiketoimintansa.

Gigavaasa-alue on varattu akkuarvoketjun toimijoille, ja se tarjoaa saavutettavat ja vihreät energiajärjestelmävaihtoehdot. Teollisuusalue yhdistyy logistisesti rautatie-, maantie- ja satamaverkostoon mahdollistaen näin kestävät kuljetusratkaisut. Myös lentokenttä sijaitsee aivan sen läheisyydessä.

”Akkuarvoketjumme täydentyy suunnitelmien mukaisesti, ja aiemmin solmitut sopimukset houkuttelevat uusia toimijoita alueelle. Synergia- ja ympäristöedut ovat huomattavat”, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo tiedotteessa.

Vaasan seudulla sijaitsee yli 160 energiateknologiayritystä, jotka luovat mahdollisuuksia yhteistyöhön. Energyvaasa-energiateknologiaklusterin ja paikallisten korkeakoulujen tiivis yhteistyö auttaa kouluttamaan ammattitaitoista työvoimaa vastaamaan alan tarpeisiin.

Tähän mennessä tapahtunutta Gigavaasa-alueella:

  • Huhtikuu 2021: Gigavaasa-alueelle ensimmäinen varaus; Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi.
  • Elokuu 2021: Freyr Battery valitsi Vaasan akkukennotehtaan sijaintipaikaksi, aiesopimus solmittu 90 hehtaarin tontista.
  • Marraskuu 2021: Johnson Matthey ilmoitti myyvänsä akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa jatkaa kuitenkin neuvotteluja yrityksen tulevan uuden omistajan kanssa.
  • Tammikuu 2022: Grafintec oy ja Epsilon Advanced Materials solmivat aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaan rakentamisesta Gigavaasa-alueelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalais-intialainen yhteisyritys varasi tontin akkumateriaalitehtaalle Vaasasta”

Vastaa