Betonin kuivuminen ei ole salatiedettä, mutta hokkuspokkuskonsteilla hankala muovimatto-ongelma ei ratkea

Betonilattian kuivumiselle päällystyskuntoon ei ole oikotietä. ”Ilman lämpöä se ei kuivu ja jos rakenteen annetaan kastua, niin silloin se ei ainakaan kuivu”, palkitun ohjeistuksen laatinut Pauli Sekki Vahaselta sanoo. Hän korostaa työmaalla olosuhteiden eikä suinkaan betonin kosteuden mittauksen tärkeyttä siinä vaiheessa, kun betonia kuivatetaan.

Kestääkö eristerappaus ilmastonmuutosta vai onko se nykyrakentamisen pahin riskirakenne?

Tampereen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinha on yhtenä RIL:n veden- ja kosteudeneristysohjeiden (RIL 107) kirjoittajana joutunut pohtimaan, voiko ohjeissa ohittaa eristerappausten käytön ilman varoitusta. Rakenteissa pitäisi olla vikasietoisuutta, jotta ne kestäisivät vaurioitumatta pieniä rakennusaikaisia virheitä siitä huolimatta, että rakenne heikkenee iän mukana.

Onko puu homeen kasvualusta vai ratkaisu sisäilmaongelmiin? Pienet kunnat ovat rohkeita massiivipuurakentamisen kokeilijoita, mutta riittääkö aina osaaminen?

Pienet kunnat ovat innokkaimpia puurakentamisen kokeilijoita, vaikka puurakentamisen riskejä ei ole hallittu Helsinginkään rakennusvalvonnan resusseilla. Uusissa puutaloissa esimerkiksi sokkeli saattaa olla liian matala, vaikka alapohjan virheet tuhosivat aikoinaan satoja hirsitaloja.