Mitkä asiat mietityttävät rakennusalan ammattilaisia juuri nyt ja mistä kaivataan lisää tietoa? Sitä selvitimme vastikään Rakennuslehden lukijapaneelilta, johon kuuluu satoja lehden lukijoita.
Mukana paneelissa on pääasiassa rakennusalalla työskenteleviä asiantuntijoita ja johtajia, jotka ovat tyypillisesti koulutukseltaan diplomi-insinöörejä, insinöörejä ja rakennusmestareita. Paneelille esitetään verkkokyselyllä säännöllisesti erilaisia rakennusalan ajankohtaisiin asioihin ja median käyttöön liittyviä kysymyksiä.
Marraskuussa kysyimme muun muassa, mistä aiheista Rakennuslehden pitäisi tällä hetkellä kirjoittaa. Vastaukset heijastelevat hyvin rakennusalan koulutettujen ammattilaisten tuntoja. Monissa vastauksissa toivottiin ennen kaikkea lisää tietoa ja näkemyksiä rakennusalan suhdannetilanteesta. ”Miten saadaan rakentaminen taas käyntiin”, kiteytti eräs vastaaja.
Muita ajankohtaisia ja kiinnostavia aihepiirejä ovat vastaajien mielissä esimerkiksi tekoälyn hyödyntäminen, ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen, tuottavuuden ja laadun parantamisen keinot, rakennuskustannukset ja byrokratian vaikutukset, uudet innovaatiot ja rakennusmenetelmät, rakentamislain vaikutukset, energiansäästö, Aran lakkauttamisen vaikutukset. Lista on pitkä ja monipuolinen, ja pyrimme näistä asioista kertomaan jatkossakin lehdessä ja verkkosivuilla.
Vastauksista nousee selvästi esiin pitkän matalasuhdanteen raskaus. Vastaajien huolena on, miten alan ammattilaiset jaksavat rankkoja aikoja. Monet toivovatkin vastapainoksi julkisuuteen enemmän toivoa ja positiivisia asioita rakentamisesta. ”Myönteisistä ja kehittyvistä asioista, konkurssiuutiset eivät ole kuin sijoittajia varten”, toivoo eräs vastaaja. Toinen pitää tärkeänä kertoa yleisestä tilanteesta rakentamisen ja talouden osalta realistisesti. ”Ja jostain, mikä valaa toivoa, onhan lamoista selvitty ennenkin”, vastaaja kirjoittaa.
Loppuvuosi on usein erilaisten palkitsemisten ja muistamisten aikaa myös työpaikoilla. Kun suhdannekäänne antaa edelleen odottaa itseään, rakennusalalla on erityisen tärkeää muistaa kuunnella, miten työntekijät voivat ja mitä toiveita tai huolia heillä on.
Unohtamatta valonpilkahduksia, joita arjessa aina on.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “”Onhan lamoista ennenkin selvitty””