Rakennusala elää murroskautta, jonka vaikutukset voivat olla hyvinkin suuria. Kun tähän asti alan moottori on ollut rakentaa uusista materiaaleista uusia koteja, toimistoja, toimitiloja, siltoja, teitä ja vaikka mitä, niin jatkossa moni asia on toisin. Rakentamisalasta tulee yhä vahvemmin korjaamis-, kierrätys- ja uudelleenkäyttöala.
Korjaaminen on toki ollut pitkään tärkeä rakentamisen osa ja yleensä tasaisen varmasti kasvava lohko. Nyt sen merkitys korostuu ja muuttuu, kun yhteiskunnallinen keskustelu kysyy yhä tiukemmin, miksi rakennetaan uutta, miksi ei korjata ja hyödynnetä olemassa olevaa. Muutaman vuosikymmenen palvellutta rakennusta ei lanata automaattisesti tasaiseksi ja rakenneta tilalle sopivampaa ja modernimpaa.
Jatkossa pohditaan siis koko ajan tarkemmin, miten vanhaa voidaan korjata. Samoin perätään, miten purettavaa pystytään tehokkaasti hyödyntämään ja käyttämään uudelleen, jotta neitseellisiä materiaaleja tarvittaisiin vähemmän. Kyse on globaalista huolesta ympäristöstä ja planeetan hyvinvoinnista.
Muutokset tuntuvat koko rakentamisen ketjussa. On tiedettävä, miten olemassa olevia materiaaleja voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin ja miten rakennukset ovat muunneltavissa käyttötarkoituksesta toiseen pitenevien elinkaarien aikana. Tuote- ja rakentamistietojen on oltava tarkkoja ja helposti saatavilla. Käytetyt osat pitää pystyä purkamaan mahdollisimman tehokkaasti, jotta ne voidaan huoltaa uuteen käyttöön tai uusien tuotteiden raaka-aineeksi.
Esimerkiksi rakennustuotteiden kierrätyksestä ja uusiokäytöstä on hyviä kokemuksia korjaamisessa ja kohteesta toiseen siirtämisessä. Vanhojen rakennusten purkamista hyödynnetään jo uusien raaka-aineiden valmistamisessa ja toisissa käyttötarkoituksissa.
Kun kyseessä on kuitenkin jättimäinen muutos, tiellä ollaan vasta alussa. Esimerkiksi rakennusten osien hyödyntäminen vaatii toimivat järjestelmät purkamiseen, entistämiseen, laadun varmistamiseen ja myyntiin.
Yritykset ja tekijät, jotka ovat nyt hereillä ja kehittävät omaa toimintaansa ja tuotteitaan, ovat voittajia, kun murros etenee. Varmaa on, että aika entinen ei enää palaa.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Tervetuloa korjaus- ja kierrätysalalle!”