Kokeile kuukausi maksutta

Pientalot rakentuvat harkoista sujuvasti, kustannustehokkaasti ja energiataloudellisesti – niin myös pienkerrostalot. Porvoon keskustassa on rakenteilla pienkerrostalo, jossa valuharkot olivat varma valinta rakennusmateriaaliksi.

– Harkkojen saatavuus oli taattu eli rakentamaan pääsi heti, kun rakennuslupa astui voimaan. Ei siinä kohtaa voi alkaa odottamaan elementtitoimituksia, jotka saattavat kestää kauankin, sanoo yrittäjä Kim Backman KBC Rakennus Oy:stä.

Joustavaa ja kustannustehokasta

Harkkorakentamiseen liittyvä yleinen harhaluulo on sen oletettu hitaus. Käytäntö näyttää kuitenkin toteen, että pienkerrostalojen rakentaminen harkoista on hyvin sujuvaa jo projektin alusta alkaen.

Pienkerrostalon rakentaminen harkoista kestää vajaan vuoden, josta rungon osuus on vain viikkoja. Talo nousee paikalla rakentaen yhtä nopeasti kuin elementeillä, mutta harkkorakentamisessa voidaan toteuttaa työmaalla tehtävät muutokset paljon joustavammin. Esimerkiksi asunnon ostajien toivomia suuriakin muutoksia voidaan tehdä vielä rakentamisen loppuvaiheessa – sähkömuutoksiakin ihan viime tipassa.

– Muutostyöt huomioon ottaen harkko- ja elementtirungon hinta on lähes sama, harkko voi olla jopa halvempi, Backman toteaa.

Saimaan AMK:ssa Juho Kaijansinkko selvitti 2017 kannattaako Lappeenrannassa VPK:n paloaseman runko toteuttaa harkoista vai elementeistä.

Rakenneominaisuuksiltaan kummatkin vaihtoehdot soveltuivat kyseiseen kohteeseen. Kokonaiskustannuksiltaan harkkorakenteinen runko tuli tutkimuskohteessa hieman yli 119 000 € halvemmaksi kuin elementtirunko. Tämä johtui siitä, että elementtien hankintahinta oli korkea verrattuna siihen, mikä hyöty niiden asennusnopeudesta saatiin.

Tehoa työmaalle

Harkkorakentaminen on tehokasta, sillä harkkoja on helppo työstää ja niitä on kätevä käsitellä.

Porvoossa rakenteilla oleva harkkopienkerrostalon työmaa sijaitsee valmiissa kaupunkirakenteessa, mikä asetti omat paineensa logistiikkaan.

– Aika vähällä kuitenkin päästiin. Harkot toimitettiin pari kolme päivää tilauksesta rekka-autolla pienelle pihamaalle. Materiaaleja pystyttiin siirtelemään omalla kurottajalla eli kiinteää nosturia ei tarvittu. Elementtien kanssa tämä olisi ollut haastavampaa, vastaava työnjohtaja Mathias Backman toteaa.

Värikästä monimuotoisuutta

Harkot antavat suunnitteluun vapautta sekä arkkitehtonisesti että rakennusteknisesti. Niillä voidaan rakentaa sekä modernia että perinteisempää arkkitehtuuria.

–Suunnittelua ei rajoita mikään ehdoton mittajärjestelmä tai valmistuslinjaston rajoitukset. Parhaimmillaan harkko  on 1–4 -kerroksisissa rakennuksissa. Arkkitehtisuunnittelun kannalta harkoista saadaan saumaton ja käsin tehty hieno rappauspinta sekä kaikki kivirakentamisen edut, joita asukkaat laajasti arvostavat, sanoo lukuisia harkkorakenteisia taloja suunnitellut arkkitehti SAFA Antti Heikkilä Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy:stä.

Monimuotoisuuden lisäksi harkkorakentaminen tuo väriä kaupunkikuvaan. Harkkorakenteessa julkisivu yleensä rapataan ja rappauspintaan saadaan väri joko rappauslaastipintaan levitettävällä maalilla tai läpivärjätyllä pintalaastilla.

Värien käytöllä on vain suunnittelijan mielikuvitus, tyylitaju, taivas ja kaavamääräykset rajana. Julkisivuissa voi värejä käyttää monin tavoin. Korosteväreillä voidaan rytmittää rakennusta ja korostaa haluttuja kohtia kuten sisäänkäyntejä. Väreillä saadaan alueelle yhteistä ilmettä ja omaa identiteettiä. Julkisivun väri voi myös kertoa rakennuksen käyttötarkoituksesta.

 

Art of Hark -verkkosivusto antaa ajateltavaa ja ideoita harkkojen käyttöön pienkerrostaloissa ja julkisissa rakennuksissa. Tutustu >

Työmaa ahtaalla tontilla, harkko on urakoitsijan pelastaja. Lue lisää >

Tutustu tarkemmin Porvoon kohteeseen. Lue lisää >

Viimeisimmät näkökulmat