Kokeile kuukausi maksutta

Betonirakentamisen edut ilman elementtien rajoitteita − siinäkö resepti pienkerrostalojen kiinnostavammalle ja monimuotoisemmalle arkkitehtuurille? Suunnittelijan näkökulmasta harkko tuo aivan uudenlaista vapautta, mutta yhtä paljon vaa´assa painaa rakentamisen ja käytön riskittömyys.

Arkkitehti SAFA Antti Heikkilä arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy:stä on suunnitellut lukuisia harkkorakenteisia taloja.

– Harkot antavat suunnitteluun vapautta sekä arkkitehtonisesti että rakennusteknisesti. Niillä voidaan rakentaa sekä modernia että perinteisempää arkkitehtuuria. Suunnittelua ei rajoita mikään ehdoton mittajärjestelmä tai valmistuslinjaston rajoitukset. Parhaimmillaan harkko  on 1–4 -kerroksisissa rakennuksissa.

– Arkkitehtisuunnittelun kannalta harkoista saadaan saumaton ja käsin tehty hieno rappauspinta sekä kaikki kivirakentamisen edut, joita asukkaat laajasti arvostavat.

– Suosin itse ratkaisuja, jotka ovat suunnittelun, rakentamisen ja käytön osalta riskittömiä eivätkä vaadi ylimääräistä ylläpitoa ja huoltoa. Harkkotalon elinkaari on erittäin pitkä. Harkot ovat myös rakennusaikaisen kosteudenhallinnan näkökulmasta riskittömiä, koska ne eivät pilaannu kastuessaan. Suomessa kun taivaalta tulee vettä kaikissa olomuodoissa, Heikkilä sanoo.

– Harkko täyttää kaikilta osin eri paloluokkien vaatimukset ilman mitään lisätoimenpiteitä tai -suojauksia. Eri käyttökohteisiin voidaan valita helposti kantavuudeltaan, palonkestävyydeltään, ääneneristävyydeltään tai muilta ominaisuuksiltaan sopiva harkko.

Antti Heikkilä muistuttaa, että harkoista on mahdollista tehdä nykyaikaisten tuenta- ja muiden ratkaisujen ansiosta myös leveitäkin aukotuksia ja ulokkeita.

Harkon riskittömyys, helppo ja nopea saatavuus sekä lisääntyvä saneeraus- ja täydennysrakentaminen ovat myös osaltaan saaneet harkkorakentamiseen aivan uudenlaista nostetta. Siksi harkolle onkin nyt luotu oma, inspiroiva verkkojulkaisu: Art of Hark, joka antaa ajateltavaa, ideoita ja neuvoja harkkojen käyttöön pienkerrostalojen ja julkisten rakennusten suunnittelussa sekä toteuttamisessa. Käy tutustumassa >

Viimeisimmät näkökulmat