Kokeile kuukausi maksutta

Pientaloteollisuuden puhemiehestä tuli Jämerä-johtaja

Kivitalovalmistaja Jämerän pitkäaikainen toimitusjohtaja Jouni Nieminen on vetäytymässä eläkepäiville. Ohjaksiin tarttuu yhtiön myyntijohtaja Jari Malkamäki, joka toimii myös Suomen Pientaloteollisuus ry:n puheenjohtajana.

Hyppäät myynti- ja kehityspostista koko yhtiön ruoriin. Mikä muuttuu?

Jämerä on ollut 1970-luvun puolivälistä lähtien osa kevytbetonituoteteollisuutta ja yhtiötä on johdettu varsin tuotantolähtöisesti. Taustani myötä tuon Jämerään lisää asiakaslähtöisyyttä. Tämän päivän pientalorakentaja tarvitsee paitsi laadukkaita tuotteita myös osaavaa tukiverkostoa. Tässä haluamme olla alan paras kumppani.

Miltä näyttää pientalorakentamisen tulevaisuus?

Tutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista asuisi pientalossa, jos saisi vapaasti valita. Ja mikä hienointa, nuorissakin tuo osuus on 62 prosenttia. Tässä mielessä tulevaisuus näyttää otolliselta. Kaupungistuminen on tosiasia, mutta se ei saa tarkoittaa eri asumismuotojen vastakkainasettelua. Pientalot sopivat myös kaupunkiympäristöön ja ovat tehokkuudeltaan ja asumiskustannuksiltaan kilpailukykyisiä.

Millaisiin asioihin toimialalla pitää kiinnittää jatkossa huomiota?

Meidän pitää muuttua ihmisten elintapojen mukana. Kaikki omakotiasujat eivät halua käyttää vapaa-aikaansa nurmikon leikkaukseen, nikkarointiin tai puutarhanhoitoon. Lisäksi talomallien rakennuskustannukset on pidettävä kohtuullisina. Parannettavaa on myös poliittisessa päätöksenteossa ja lainsäädännössä. Viime vuosina voimaan tulleet säädökset sekä valmisteilla olevat maankäyttö- ja rakennuslain muutokset eivät juurikaan tue pientalorakentamista.

Kuvaile itseäsi esimiehenä ja johtajana?

Koen olevani mahdollistaja. Tehtäväni on varmistaa, että väkemme on osaavaa ja viihtyy työssään. Siitä syntyy myös asiakastyytyväisyys. Kaikkea oppii, kun asenne ja luottamus ovat kunnossa. Samalla työyhteisössä pitää säilyttää tietty rentous ja huumori. Näitä asioita pyrin itsekin vaalimaan.

Jari Malkamäki
  • Syntynyt Espoossa 1976
  • Talouden ja hallinnon tradenomi BBA, 2002
  • Johtamisen erikoisammattitutkinto JET, 2009
  • Rakennustuotannon erikoisammattitutkinto REAT, 2009
  • Jämerä Kivitalot oy, toimitusjohtaja, 2019–
  • Jämerä Kivitalot oy, myyntijohtaja, 2012–2019
  • Cramo oyj, key account manager, 2010–2012
  • Honkarakenne oyj, kehitys- ja koulutuspäällikkö, 2005–2010
  • Leasit oy, toimitusjohtaja, 2002–2005
  • Harrastaa lasten ja nuorten painivalmennusta, golfia ja mökkeilyä

 

Teksti Timo Sormunen

Viimeisimmät näkökulmat