Kokeile kuukausi maksutta

Tutkijasielu vie nyt teoriaa käytännöiksi

Pitkään tutkimus- ja kehitystehtävissä toiminut Antti Ruuska aloitti lokakuussa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Ylva-konsernin kestävän liiketoiminnan johtajana (Chief sustainability officer, CSO) ja johtoryhmän jäsenenä. Urakkana on ottaa muun muassa hiilineutraaliudessa näkyviä askelia eteenpäin ja kannustaa muitakin ilmastotalkoisiin.

Siirryt Ylvaan VTT:ltä. Mikä on toimenkuvasi tiivistettynä?

Kestävyys on Ylvalle yksi keskeisin liiketoiminnan tavoite, ja se huomioidaan kaikessa tekemisessä. Kiinteistö- ja rakennusala kuluttaa suuren osan energiasta ja resursseista ja tuottaa samalla merkittävästi päästöjä. Haluamme edetä ripeästi kohti nollaenergiaratkaisuja, kiertotalousajattelua ja hiilineutraaliutta.

Vastuullisuus on nyt kaikkien huulilla. Eikö ole vaarana, että termistä tulee muotisana ilman todellista sisältöä?

Yritysmaailma on herännyt siihen, ettei voiton maksimointi enää riitä olemassaolon perusteluksi. Jos liiketoiminnan perusteet eivät ole kestävällä ja vastuullisella pohjalla, voivat teot jäädä pintapuolisiksi. Meillä vastuullisuus tarkoittaa määräysten minimiä ja sertifikaatteja kunnianhimoisempia tekoja ja konkreettisia ulostuloja. Lisäksi uskomme läpinäkyvyyteen eli voimme myös kertoa epäonnistumisista.

Kestävä ja vastuullinen rakentaminen ja kaupunkikehitys on ollut paljon esillä. Mitä se konkreettisesti tarkoittaa?

Monilla on kunnianhimoisia tavoitteita esimerkiksi hiilineutraaliuden suhteen, mutta tavoitteiden vuosiluvut ovat kaukana. Samalla kannustimet hiilineutraaliin rakentamiseen, päästöttömään energiatuotantoon ja vaikkapa energiatehokkuusinvestointeihin ovat vähäiset, kuten myös tulokset. Me haluamme vauhdittaa tätä muutosta.

Olemmeko Suomessa tässä kohtaa etulinjassa vai takamatkalla?

Olemme erinomaisia esimerkiksi kestävien ja puhtaiden teknologioiden kehittämisessä. Samoin hiilineutraaliustavoitteet ovat globaalisti hyvällä tasolla. Teknologioiden laajempi käyttöönotto, konkreettiset tiekartat päästövähennyksiin ja niiden vaatima yhteistyö ovat sen sijaan asioita, joissa meillä suomalaisilla on vielä tekemistä.

Mitkä ovat olleet oman työurasi tärkeitä projekteja ja kohokohtia?

Kestävä rakentaminen ja hiililaskenta siirtyivät tutkijanurani aikana teoriasta käytäntöön. Olen iloinen, että sain olla mukana tekemässä tätä muutosta. Smart Otaniemi -innovaatioekosysteemin johtotehtävät avasivat silmiä siihen, mitä kaikkea meillä Suomessa jo on ja mihin yhteistyöllä voidaan päästä.

Antti Ruuska

  • Syntynyt Oulussa 1983
  • Tekniikan tohtori, Aalto Yliopisto, 2018
  • Chief sustainability officer, Ylva-konserni, 2019–
  • Co-creation manager, liiketoiminnan kehityspäällikkö ja tutkija, VTT, 2009–2019
  • Harrastukset: pyöräily, yhteinen aika perheen kanssa

 

Teksti: Timo Sormunen

 

Viimeisimmät näkökulmat