Virpi Kehiakehi tarttuu nyt laaturuoriin

Pitkän työuran Helsingin kaupungin rakennusvalvonnassa tehnyt Virpi Kehiakehi aloitti lokakuussa A-Insinöörien kosteudenhallinnan ja tuotekelpoisuuden erityisasiantuntijana Espoossa. Tavoitteena on kääntää rakennusalan jäykkää laatulaivaa asteittain paremmalle kurssille.

Vaihdat pitkältä julkisen puolen virkauralta yksityiselle sektorille. Mistä moinen loikkaus?

Olin lähes 18 vuotta Helsingin kaupungin rakennusvalvonnassa tarkastusinsinöörinä ja reilun vuoden Asuntotuotantopalveluissa rakennuttajan edustajana. Tässä on mahdollisuus oppia jälleen uutta ja vaihtaa roolia viranomaisesta ja rakennuttajasta myös käytännön toteuttajaksi.

Mikä veti aikanaan rakennusalalle?

Jos rehellisesti tunnustan, niin puhdas sattuma. Omat suunnitelmat olivat lukion jälkeen täysin auki, ja laitoin paperit vetämään rakennuspiirtäjän linjalle. Pääsin sisälle, ja siitä se lähti. Sittemmin ura vei insinööriopintojen jälkeen useammaksi vuodeksi myös Englantiin.

Rakentamisen kosteusongelmista on puhuttu jo vuosikymmeniä, ja uusia tapauksia paljastuu viikoittain. Miksi mikään ei muutu?

Perussyy ovat yleiset asenteet. Rakennusalalla on edelleen liiaksi ajattelua, jossa uusia toimintatapoja kyseenalaistetaan ja hommat tehdään kuten aina ennenkin. Myös aikataulut ovat usein liian tiukkoja. Kiire ja kustannuspaineet tuottavat harvoin hyvää laatua, olipa kyse suunnittelusta tai itse rakentamisesta.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Isolla toimialalla laiva kääntyy hitaasti ja muutokset etenevät pienin askelin. Ne ovat kuitenkin mahdollisia, kuten aikanaan nähtiin palokatkosuunnittelussa. Kosteudenhallinta on vain huomioitava tiukemmin niin suunnittelussa kuin työmailla. Asennemuutokseen tarvitaan keppiä, mutta myös porkkanaa.

Millaiset työkohteet ovat jääneet parhaiten mieleen?

Taannoin Helsingin kaupungille tehty kosteudenhallinnan viranomaisohjeistus oli tärkeä projekti, sillä sen myötä pääsi oikeasti myös vaikuttamaan toimintatapoihin. Myös Englannissa vietetyt työvuodet olivat tärkeitä ja opettavaisia, päädyinhän rakennusalalle pitkälti sattuman kautta ja mielijohteesta.

Virpi Kehiakehi

  • Syntynyt Kuopiossa 1966
  • Insinööri (RI), Kotkan teknillinen oppilaitos, 1993
  • Erityisasiantuntija, A-Insinöörit oy, 10/2018–
  • Projektipäällikkö, Asuntotuotanto, Helsingin kaupunki, 2017–2018
  • Tarkastusinsinööri, Rakennusvalvonta, Helsingin kaupunki, 2000–2017
  • Harrastaa liikuntaa ja lukemista

 

Kirjoittaja: Timo Sormunen