YIT sinnitteli Venäjän turbulenssissa
YIT:n liikevaihto ja tulos laskivat hieman viime vuonna, mutta Venäjällä ruplan kurssin romahdusta tasapainotti kuluttajien into investoida halpenevat ruplat asuntoihin. Venäjällä rakennusliikkeeet ovat toisin kuin vuonna 2008 kriisissä jatkaneet projektejaan loppuun, mutta kevään aloitusmäärät ovat arvoitus.

YIT:n (toimialaraportointi, POC) liikevaihto laski viime vuonna 3 % 1 801,2 (1 858,8) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi 2 %.
Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 126,4 (154,0) miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaali ilman kertaluonteisia eriä 7,0 % (8,3 %). Kertaluonteiset erät olivat -12,4 miljoonaa euroa.
Loka-joulukuussa liikevaihto laski 12 % 461,0 (521,3) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto laski 3 %.
Tilauskanta laski 22 % syyskuun lopun tasolta ja oli 2 125,9 miljoonaa euroa.
Tulosohjeistus vuodelle 2015 (toimialaraportointi, POC)
Konsernin liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan välillä -5 ja 5 % vertailukelpoisin valuuttakurssein.
Liikevoittomarginaalin ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan jäävän alle vuoden 2014 tason.
30 prosentin korko hyydytti asuntolainoituksen
YIT:n antama tieto Venäjän asuntomarkkinoiden tilasta on hieman hämmentävä. Yritys myöntää, että se on vähentänyt aloituksia ja sen myötä henkilökuntaakin 300:lla ja se on hyvin varovainen kevään aloitusten suhteen. Samaan aikaan YIT kuitenkin kertoo, että asunnot ovat viety käsistä loppuvuonna, kun ihmisillä alkoi polttaa jatkuvasti arvoaan menettäneet ruplat taskussa. Samanlaista viestiä antoi Lemminkäinen Pietarin asuntomarkkinoista.
Tuo viesti voi olla kuitenkin liian optimistinen. Kun kävin viime viikolla Moskovassa, niin siellä rakentajat kertoivat, että asuntolainojen korkojen nousu 30 prosenttiin on käytännössä pysäyttänyt asuntolainoituksen. Se tarkoittaa sitä, että ruplia riittää Ikean myymälöihin, mutta ei välttämättä asunnon ostamiseen. YIT onkin pyrkinyt pienentämään asuntojensa kokoa pystyäkseen paremmin vastaamaan tilanteeseen.
YIT kertoi, että asuntolainojen korko on Venäjällä pienempi kuin Venäjän keskuspankin 15-17 prosenttiin nostama ohjauskorko. Tätä tietoa ei voi kuitenkaan yleistää. YIT:llä on pitkä yhteistyö suurten venäläispankkien kanssa ja edellisessä kriisissä se säilytti luotettavuutensa, joten sillä lainoitus vielä sujuu, vaikka lainalla ostajien määrä laskikin hieman loppuvuonna 36 prosenttiin ostajista. Pienten pankkien tilanne on aivan toinen ja monilla rakennusliikkeillä voi olla jopa vaikeuksia saada projektirahoitusta.
Siinä suhteessa nykyinen kriisi eroaa vuoden 2008 tilanteesta, että rakennusprojekteja ei ole laajemmin keskeytetty eikä rakennusliikkeitä ole mennyt konkurssiin. Yritysrakenne on selvästin terveempi kuin silloin. Kevät on kuitenkin suuri arvoitus aloitusten suhteen.
Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas sanoi:
”Markkinoiden turbulenssista huolimatta vuoteen 2014 mahtui paljon onnistumisia. Asumisessa saavutettiin ennätyksellinen asuntomyynti sekä Venäjällä että Baltian maissa ja keskisessä Itä-Euroopassa. Suomessa aktiivinen sijoittajakauppa kompensoi kuluttajakysynnän heikkoutta. Toimitilat ja infra -toimialalla tilauskantamme kasvoi, ja kilpailukykymme parani muun muassa uudelleenorganisoinnin ansiosta. Saimme myös merkittäviä tiehankkeitamme päätökseen etuajassa.”
”Olemme alentaneet riskitasoamme Venäjällä, ja sopeudumme muuttuneeseen toimintaympäristöön varmistaen kuitenkin kriittisen toimintavolyymin ylläpitämisen. Samalla varmistamme, että meillä on hyvä valmius nostaa tuotantoamme markkinatilanteen niin salliessa”, Kauniskangas sanoo.
Tammikuussa kuluttajille myytiin Suomessa noin 80 asuntoa, CEE-maissa noin 40 asuntoa ja Venäjällä noin 370 asuntoa. Tammikuun korkeaa myyntiä Venäjällä selittää kuluttajien halu siirtää varojaan kiinteään omaisuuteen lisääntyneen epävarmuuden vuoksi.
Näkymät vuodelle 2015
Tulosohjeistus (toimialaraportointi, POC)
Konsernin liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan välillä -5 ja 5 % vertailukelpoisin valuuttakurssein.
Liikevoittomarginaalin ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan jäävän alle vuoden 2014 tason.
Liikevoittomarginaalia ilman kertaluonteisia eriä painavat vaativan markkinatilanteen lisäksi muun muassa seuraavat tekijät: Asuminen Venäjä -toimialan osuuden liikevaihdosta arvioidaan pienevän ruplan heikentymisen ja tuotantovolyymin laskun myötä, mikä vaikuttaa alentavasti konsernin liikevoittomarginaaliin. Lisäksi Suomessa kuluttajamyyntiä matalakatteisemman sijoittajakaupan sekä urakoinnin osuuden liikevaihdosta arvioidaan kasvavan. Syksyllä 2013 aloitetusta yli 380 miljoonan euron pääomanvapautusohjelmasta oli 2014 lopussa toteutettu noin puolet. Ohjelman toteutusta jatketaan aktiivisesti vuonna 2015, ja pääomanvapautustoimien arvioidaan vaikuttavan liikevoittomarginaalia alentavasti.
Markkinanäkymät
Suomi
Suomessa makrotalouden epävarmuuden arvioidaan vaikuttavan edelleen asunto- ja toimitilamarkkinoihin vuonna 2015.
Kuluttajat ovat varovaisia, ja kysynnän odotetaan kohdistuvan pieniin asuntoihin kasvukeskuksissa sijoittajakysynnän säilyessä hyvänä. Asuntojen hintakehityksen arvioidaan eriytyvän erityisesti pienten ja suurten asuntojen välillä. Asuntolainojen saatavuuden arvioidaan pysyvän hyvänä.
Suomessa toimitilojen kysynnän odotetaan pysyvän vaatimattomana, ja kiinteistösijoittajien kiinnostuksen kohdistuvan keskeisillä paikoilla sijaitseviin kohteisiin pääkaupunkiseudulla. Kilpailutukseen on tulossa useita merkittäviä väylähankkeita, ja myös toimitilaurakoinnissa nähdään mahdollisuuksia.
Venäjä
Venäjällä näkyvyys on poikkeuksellisen heikko. Epävarman taloustilanteen arvioidaan vaikuttavan negatiivisesti myös asuntomarkkinoihin. Kuluttajien ostovoiman odotetaan heikkenevän, ja kiihtyvän inflaation nostavan rakentamisen kustannuksia. Samalla asuntojen hintojen arvioidaan nousevan inflaation myötä. Kysynnän odotetaan kohdistuvan erityisesti pieniin, lähellä valmistumista oleviin tai valmiisiin asuntoihin.
Asuntolainojen saatavuuden arvioidaan heikkenevän, mutta asuntolainojen korkotason pysyvän vakaana.
Ruplan heikentyminen painoi tilauskantaa 401,5 miljoonalla eurolla, tonttivarantoon sijoitettua pääomaa 109,9 miljoonalla eurolla sekä operatiivista sijoitettua pääomaa 225,3 miljoonalla eurolla. Rupla oli keskimäärin 17 prosenttia heikompi kuin vuonna 2013. Vuoden lopussa vaihtokurssi euroon oli 72,3. Vuosi sitten se oli 45 ja helmikuussa jo yli 76.
YIT (IFRS-raportointi) 2014 2013 Muutos
Liikevaihto, milj. euroa 1778,6 1743,0 2 %
Liiketulos, % 5,3 6,0
Sijoitetun pääoman tuotto % 6,4 7,0
Omavaraisuusaste % 29,2 31,9
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “YIT sinnitteli Venäjän turbulenssissa”