Kokeile kuukausi maksutta

Pääkaupunkiseudulle nousee ennätysmäärä opiskelija-asuntoja

Pääkaupunkiseudulle rakennetaan tänä vuonna enemmän opiskelija-asuntoja kuin koskaan aiemmin.

Eniten Hoasin uusia asuntoja valmistuu Kumpulan alueelle. Havainnekuvassa Toukorannan kohde.
Kuuntele juttu

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin uudistuotanto kohoaa yli 600 asuntoon.

”Pääosa uusista kohteista rakennetaan Helsinkiin, jonne nousee yli 400 uutta asuntoa. Espooseen ja Vantaalle opiskelija-asuntoja valmistuu molempiin noin 100. Asuntojen määrässä mitattuna uudistuotannon määrä on suurempi kuin koskaan”, Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo.

Eniten asuntoja valmistuu Kumpulan alueelle, jossa esimerkiksi Kustaa Vaasan tielle rakennettava kohde on suurin sitten 1970-luvun. Helsingin yliopiston kampuksen läheisyyteen valmistuu yhteensä 241 uutta opiskelija-asuntoa.

Edullisempi vuokra houkuttelee

Rakentamisen taustalla on opiskelija-asuntojen kysynnän kasvaminen. Esimerkiksi Hoasin asuntohakemusten määrä on noussut kahdessa vuodessa 61 prosenttia. Suurinta kysyntä on elokuussa.

”Viime vuonna saimme noin 9 100 hakemusta, kun vuonna 2015 vastaava luku oli 5 600”, Tarhio kertoo.

Opiskelija-asunnot ovat haluttuja etenkin edullisen vuokratasonsa ansiosta. Pääkaupunkiseudun markkinahintaiset vuokrat ovat käytännössä opiskelijoiden tavoittamattomissa. Helsingin keskustassa neliövuokra oli viime vuonna keskimäärin 20,33 euroa kuukaudessa eli 67,5 prosenttia enemmän kuin koko Suomessa.

Hoasin asuntojen vuokrat ovat noin 30 prosenttia alhaisemmat kuin vapailla markkinoilla. Erityisen haluttuja ovat edulliset yksiöt. Tarhion mukaan tällä hetkellä noin kolmasosa Hoasille jätetyistä asuntohakemuksista koskee juuri yksiöitä. Asiakkaiden toiveet heijastuvat myös nyt rakennettaviin kohteisiin.

”Aloitamme keväällä yli 400 uudisasunnon rakentamisen, joista suurin osa, yhteensä 299 asuntoa, on yksiöitä”, Tarhio sanoo.

Suuret peruskorjausurakat

Tänä vuonna Hoas myös aloittaa ennätysmäärän eli yli 600 asunnon peruskorjaukset. Saneerauksen tarpeessa ovat erityisesti 1970-luvulla rakennetut kohteet. Eniten asuntoja menee remonttiin Espoon Otaniemessä, jossa niitä kunnostetaan yhteensä 411.

”Laatu on asiakkailtamme tulevan palautteen perusteella entistä tärkeämpää myös opiskelija-asumisessa. Perusparannusten lisäksi toteutamme kohteissamme kevyitä viihtyvyyskorjauksia, joiden avulla kiinteistöjen asumismukavuutta voidaan lisätä silloin, kun kohde ei vielä vaadi suurempaa kunnostusta”, Tarhio kertoo.

Viihtyvyyskorjauksien avulla asuntoja ja yhteistiloja voidaan kunnostaa kevyesti ilman, että asukkaiden täytyy muuttaa asunnoistaan pois.

”Keskitymme asioihin, jotka vaikuttavat eniten asukkaan kokemukseen ja ensivaikutelmaan – valaistukseen, pintamateriaalien uusimiseen ja yleiseen viihtyisyyteen”, Tarhio kertoo.

Hoasilla on tällä hetkellä yli 9 200 asuntoa, joissa asuu noin 18 000 asukasta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Pääkaupunkiseudulle nousee ennätysmäärä opiskelija-asuntoja”

  1. Onkohan se, että opiskelija-asuntojen rakentamisen investointiavustusta (10 %:n investointituki) esitettiin vuonna 2015 poistettavaksi ja se, että opiskelijat siirtyvät syksyllä 2017 yleisen asumistuen piiriin, tuottanut paineita opiskelija-asuntojen rakentamiseen nopeaan lisäämiseen nyt kun investointiavustus vielä on tarjolla? Sen jälkeen kun opiskelijat kuuluvat syksystä 2017 lähtien yleisen asumistuen piiriin, kyseinen tuki saattaa näyttäytyä toisin kuin aiemmin. Opiskelija-asuntojen investointitukea on perusteltu sillä, että asukkaille maksettavat tuet ovat opiskelijoilla muita pienemmät ja siksi asuntojen pitää olla tarjolla muita halvemmalla. Sen jälkeen kun opiskelijat ovat oikeutettuja samaan yleiseen asumistukeen kuin muutkin, keskeinen peruste opiskelija-asuntorakentamisen erillistuelle saattaa kadota. On mahdollista, että joko nykyinen tai seuraava hallitus päättää, että opiskelija-asuntojen kohdalla rakentamistuet käsitellään jatkossa erityisryhmätulkinnan sijaan niillä perusteilla, joita sovelletaan normaaleissa ARA-vuokra-asuntokohteissakin. Niihinkin saa valtiolta tukea, mutta ei niin paljoa.

    1. Kun hanke saa tukea opiskelija-asuntona, asukkaiden pitäisi myös olla opiskelijoita. Tässä asiassa ei ole mitään aravalvontaa; suuret toimijat päivittävät kyllä asukkaiden opiskelijastatusta, mutta pienemmät eivät päivitä. Em. hallinoimissa opiskelija-asunnoissa asuu jopa vuosia sitten opiskelunsa päättäneitä.

  2. HOAS:n 2016 valmistuneet kohteet ovat nauttineet korotettua, 20 %:n suhdanneluonteista avustusta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat