Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Metropolilaki menossa puihin

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman tavoite metropolilainsäädännön laatimisesta vielä tällä hallituskaudella näyttää menevän puihin. Ääneen tätä ei ole sanottu, mutta lopputulos on pääteltävissä valmistelun viimeisimpien kiemuroiden perusteella.

Kuuntele juttu

Metropolihallintoa valmistelevan työryhmän määräaika päättyy 15.9.2014. Sen jälkeen eduskunnalla jäisi ainakin teoriassa riittävästi aikaa lakipaketin käsittelyyn ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Kiirettä tosin pitää. Lakipaketti käy kunnissa lausuntokierroksella ja itse käsittelykin vie tuntuvasti aikaa, sillä ylikunnallisten ratkaisujen tekeminen vaatii perustuslain kannalta huolellisen tarkastelun.

Tähän saakka on näyttänyt siltä, että korkeapaineella toiminut työryhmä saa lakipaketin valmiiksi määräajassa. Helsingin seudun ja koko maan tulevaisuuden kannalta oleelliset maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-linjaukset on jo tehty ja niiden osalta sorvaillaan jo lakipykäliä. Keskeistä siinä on metropolikaavan laatiminen ja vuokra-asuntotuotannon järjestäminen keskitetysti seudullisesti. Myös kilpailu- ja elinkeinopoliittisia asioita on tapetilla.

Yllättäen työryhmä aikoo kuitenkin anoa pidennystä toimikaudelleen. Ylijohtaja Päivi Laajalan vetämässä päätyöryhmässä on jo tehty päätös, jonka mukaan määräaikaa esitetään pidennettäväksi tämän vuoden loppuun saakka. Rakennuslehden tietojen mukaan esitys tuodaan hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmän (halke) käsittelyyn ensi tiistaina. Jos pidennys menee läpi, lakipakettia ei ehditä käsitellä nykyisen eduskunnan aikana.

Voi vain arvailla, mitä uuden linjauksen taustalla on. Sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistuksella on vaikutusta metropolilainsäädäntöön ainakin siltä kannalta, että valitaanko metropolihallinnon päättäjät vaaleilla ja kerätäänkö toimintaan rahaa verottamalla. Metropolihallinnolle ei voi antaa sote-asioita suurempaa painoarvoa. Sote-linjaukset alkavat kuitenkin olla jo selvillä, joten metropolihallinnon valmisteluajan pidentäminen tästä syystä ei tunnu perustellulta.

Mahdollista myös on, että Helsingin seudulla yritetään vielä runnoa kuntia yhteen metropolihallinnon sijasta. Tämäkin vaihtoehto olisi epärealistinen, sillä ainakaan Espoo ei lämpene tällaisille suunnitelmille. Lopputulos olisi, että metropolin ongelmien ratkaisu lykättäisiin yhä pitemmälle tulevaisuuteen.

Kokoomus ja demarit ovat metropolihallinnon osalta eri linjoilla. Onkin mahdollista, että työryhmän määräajan pidennysehdotus kaatuu demarien vastustukseen. Oman mausteensa soppaan tuo se, että hallituksessa metropoliasioista vastaava ministeri Krista Kiuru on sairauslomalla.

Metropolihallinnon perusteellinen valmistelu on kaikkien etu. Olisi kuitenkin reilua kertoa suoraan, jos metropolilakia ei ehditä valmistella tai hallitus luopuu hankkeesta muista syistä. Silloin voitaisiin keskittyä uusien ratkaisujen miettimiseen. Ehkäpä löytyisi kevyempikin malli, jolla Helsingin seudun kaupungit voitaisiin pakottaa puhaltamaan yhteiseen hiileen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Metropolilaki menossa puihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kortelainenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kortelainen/