Kaukolämpö on toimiva, energiatehokas ja ekologinen vaihtoehto myös työmaan aikaiseen lämmitykseen. Helsingin Telakkarannassa siitä on rakennettu älykäs, energiatehokas ja kustannuksia säästävä kokonaisuus El-Björnin ja Skanska Konevuokrauksen yhteistyöllä.

Helsingin Telakkaranta on tätä nykyä yksi kantakaupungin mittavimmista rakennustyömaista, jossa rakennetaan toimitiloja, uusia koteja sekä pysäköintihallia.

Mittava rakennus- ja saneerausprojekti vaatii monessa kohtaa erikoisjärjestelyjä, joista yksi on työmaan lämmitys. Telakkarannan työmaalla perinteiset siirrettävät sähkö- ja öljylämmitysratkaisut sivuutettiin varsin pian jo suunnitteluvaiheessa. Niiden sijaan päätettiin hyödyntää tontilla jo valmiina ollutta kaukolämpö/kaukojäähdytys-linjaa.

Skanskan vastaavan työnjohtajan Oskari Mannisen mukaan El-Björnin ja Skanska Konevuokrauksen yhdessä suunnittelema ja toimittama ratkaisu on osoittautunut kaikin puolin toimivaksi.

”Työskentelyolosuhteet pysyvät nyt stabiileina sääolosuhteista riippumatta. Se helpottaa työskentelyä, varmistaa eri materiaalien kuivumisen, tuottaa laadukkaan lopputuloksen ja takaa aikataulujen pitävyyden”, hän listailee.

Lisäplussia ovat kaukolämmön ekologisuus ja energiatehokkuus sekä järjestelmän etävalvonta, joka ilmoittaa mahdollista häiriöistä ja poikkeamista välittömästi 24/7-periaatteella. Myös kaukolämmön halvempi kWh-hinta tuottaa selkeää säästöä.

Tulevaisuuden energiaratkaisu

Telakkarannan lämmitystekniikka on työmaiden lämmitys-, sähköistys- ja valaistusratkaisuja toimittavan El-Björnin käsialaa. Maahantuoja huolehtii myös järjestelmän etävalvonnasta ja varaosatoimituksista.

Työmaan kokonaisuus on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Skanska Konevuokrauksen kanssa.

”Näin isolla ja lukuisia eri kohteita sisältävällä työmaalla lämmityksen järjestäminen erillisillä lämmittimillä olisi työlästä, tehotonta ja kallista. Lisäharmina olisi työmaalla risteilevä johto- ja letkuviidakko. Se hidastaa aina työntekoa ja lisää myös tapaturmariskiä”, Skanska Konevuokrauksen tuoreryhmävastaava Miko Karhunen toteaa.

Älyteknologia tuottaa selvää säästöä

El-Björnin maajohtajan Michael Thorsin mukaan Telakkaranta on esimerkki siitä, millaisia hyötyjä kaukolämpö yhdistettynä älykkääseen säätö- ja hälytysteknologiaan tuottavat rakennustyömaalla.

”Asentajien ei välttämättä tarvitse mennä paikan päälle, sillä he näkevät hälytyksen syyn reaaliajassa EB Connectin kautta. Useimmiten viat ilmenevät normaalityöajan ulkopuolella, joten säästöt ovat asiakkaan kannalta huomattavia”, Thors muistuttaa.

Lämmittimien lisäys tai vähentäminen muuttaa helposti järjestelmän virtausteknisiä olosuhteita ja heikentää samalla lämmitysjärjestelmän hyötysuhdetta. EB Connectin avulla virtaukset voidaan säätää etäyhteydellä, jolloin varmistetaan korkea hyötysuhde ja mahdollisimman tehokas kaukolämmön käyttö.

”Hälytysparametrit on helppo asettaa ja ne voi välittää sähköpostilla, tekstiviesteillä tai puhepostina halutulle taholle. Hälytyksille voidaan asettaa myös aikavälit, jolloin ne ohjautuvat normaalina työaikana esimerkiksi työmaan toimihenkilöille ja sen ulkopuolella päivystyksestä vastaaville. Myös lisäkäyttäjien asettaminen eri käyttäjäoikeuksin on helppoa ja ”View only”-toiminnon avulla työmaalla tiedetään reaaliaikaisesti, että lämmitysjärjestelmä toimii”, Thors selvittää.