Moni kerros- ja rivitalohanke on joutunut tänä kesänä muuttamaan aikataulujaan, kun betonielementtitehtaiden toimitukset ovat kasvaneen kysynnän takia venyneet tavanomaista pidemmiksi. Lammi Harkot saa työmaalle edelleen viikossa, mikä pitää aikataulut ja kustannukset kurissa.

Useilla kerros- ja rivitalotyömailla on tänä kesänä valuteltu hikeä paitsi lämpimien kelien myös venyvien aikataulujen takia. Rakennustyömaat käyvät nyt ennätyskierroksilla ja kova kysyntä on venyttänyt myös elementtien toimitusaikoja.

Elementtien odottelu ja toimeton työmaa käy rakentajalle kalliiksi – varsinkin jos hankkeelle on saatu jo rakennuslupa.

Edellä kuvattu tilanne on käynyt tutuksi Lammin Betonin myyntipäällikkö Akseli Mattilalle. Tänäkin kesänä useassa uudiskohteessa perinteiset seinäelementit on vaihdettu suunnittelijan pöydällä Lammi Harkkoihin. Samalla on varmistettu runkovaiheen kustannuskuri ja se, että kohde käynnistyy ja valmistuu ajallaan.

”Pystymme toimittamaan harkot työmaalle noin viikon kuluessa tilauksesta. Tämä toimitusaika pitää jatkossakin, sillä olemme kysynnän kasvaessa lisänneet tietoisesti tuotantoa”, Mattila kertoo.

Neljänneksen edullisempi vaihtoehto

Mattilan mukaan monella rakennusliikkeellä on edelleen turhia ennakkoluuloja ja vanhentuneita käsityksiä harkkorakentamisesta.  Kelkka on kuitenkin kääntynyt useimmissa tapauksissa heti ensimmäisen kohteen valmistuttua.

”Harkkorakentaminen on työmaalla käsityövaltaisempaa, mutta siihen löytyy kumppaniverkostomme kautta osaavat aliurakoitsijat. Lopputulos on ulkoseinien osalta 20-25 prosenttia edullisempi, ja isona etuna tällä hetkellä on se, että työmaa päästään aloittamaan heti. Elementtejä odotellessa usein koko työmaa seisoo”, Mattila muistuttaa.

Ahtailla tonteilla ehdoton etu on myös se, ettei työmaalle tarvita isoa nosturia ja välivarastoa.

Lammin harkkotuotteita voidaan käyttää paitsi ulkoseinissä, myös kantavissa tai huoneiston välisissä seinissä.  Ulkoseinien LL400 ja KK400 -eristeharkot korvaavat perinteiset sandwich- tai sisäkuorielementit. Kantaviin väliseiniin sopivat 150-300 mm:n muottiharkot.

”Valuharkot ladotaan ja valetaan työmaalla. Harkko toimii muottina ja loppurakenne vastaa saumatonta paikallavalurakennetta”, Mattila selvittää.

”Pystymme toimittamaan harkot työmaalle noin viikon kuluessa tilauksesta. Tämä toimitusaika pitää jatkossakin, sillä olemme kysynnän kasvaessa lisänneet tietoisesti tuotantoa”, Lammin Betonin myyntipäällikkö Akseli Mattila kertoo. Kuva: Jarmo Mäki

Asiakastyytyväisyys lisää kiinnostusta

Vaikka runkovaihe on hieman hitaampi, valmistuu harkkorakenteinen kerrostalo lähes yhtä nopeasti kuin elementtitalo. Työt päästään aloittamaan heti eikä erillistä elementtisuunnittelua tarvita. Tästä syntyy merkittävä kustannus- ja aikataulusäästö. Pinnoitusvalmiin ulkoseinän kustannusarvio liikkuukin 130 – 150 eurossa seinäneliöltä. Summa sisältää materiaali- ja työkustannukset.

”Moni rakentaja ja suunnittelija ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, että elementit voi vaihtaa harkkoihin tarvittaessa lennosta päivittämällä rakennesuunnitelmat. On vain tarkistettava, että seinäpaksuudet ja mitoitukset istuvat harkoille”, Mattila lisää.

Harkkorakentamisen uusin innovaatio Lammi Kuorikivi® lanseerattiin vuonna 2018 ja sen suosio on kasvanut rakentajien parissa voimakkaasti.

”Harkkorakentaminen kasvattaa nyt suosiotaan etenkin kaupunkien keskustoissa, missä tontit ovat ahtaita ja kohteisiin halutaan yksilöllisiä ratkaisuja. Harkoilla nuo asiakastoiveet ovat toteutettavissa helpommin ja edullisemmin kuin erikoismittaisilla elementeillä”, Mattila selvittää.

Asukkailta harkkotalo kerää kiitosta hyvästä äänieristyksestä sekä sisälämpötilan tasaisuudesta. Harkkotalo on talvella lämmin ja pysyy kesällä kauemmin miellyttävän viileänä.

”Ensimmäisen harkkokohteen jälkeen käytännössä jokainen rakennusliike on käyttänyt harkkoja jatkossakin”, Mattila toteaa.


Lammi Kuorikivi® -valueristeharkko

  • Helppo ja nopea valaa
  • Julkisivu voidaan rapata heti valun jälkeen
  • Hyvä julkisivun iskunkestävyys – ETAG 004, käyttöluokka 1
  • Erinomainen palonkesto – sisäkuori REIM120, EIM240, julkisivu EI15
  • Hyvä äänen eristävyys – Rw = 57 dB
  • Ulkokuorena ja rappausalustana toimii 200×200 mm ruutuihin jaettu 25 mm paksu, mallisuojattu betonikuori
  • Sisäkuorena 200 mm betonikuori – kantavuus jopa 5–8 kerroksisiin taloihin
  • Eristeenä grafiitti-EPS, u-arvo 0,17 W/m²K
  • Valmistaja: Lammin Betoni Oy
  • www.lammi.fi/kokemuksia

Viimeisimmät näkökulmat