Muurattu väliseinä on turvallinen ja terveellinen ratkaisu. Harkot eivät pala eivätkä lahoa. Hyvä ääneneristys lisää viihtyvyyttä niin kotona kuin kouluissa ja sairaaloissakin. Märkätilojen väliseinissä harkkorakenne on ihan ehdoton.

Harkkorakenteisten väliseinien edut korostuvat, kun rakennukselta halutaan entistä parempaa viihtyvyyttä, ääneneristystä ja energiatehokkuutta sekä palo- ja kosteusteknistä turvallisuutta. Harkoista muurattu väliseinä on kestävä, edullinen rakentaa ja ylläpitää. Sen rakenne on myös väsymätön eli väliseinä ei pitkänkään käyttöikänsä aikana tuota mitään ääniä kuten narinaa tai napsumista. Muurattu väliseinä on tarvittaessa myös helppo purkaa, jos tilojen käyttötarkoitus muuttuu.

Suomalaisissa kodeissa tapahtuu noin 40 000 vauriota aiheuttavaa vesivuotoa vuodessa eli noin sata vahinkoa päivittäin.

Märkätiloissa ei kannata oikoa

Märkätilojen rakentaminen ja korjaaminen on kallista, joten ne kannattaa tehdä kerralla kunnolla ja huolellisesti. Harkkorakenteiset väliseinät soveltuvatkin erinomaisesti myös kosteisiin tiloihin kuten kylpyhuoneisiin ja asuntokohtaisiin saunoihin.

Kestävistäkin rakenteista huolimatta vesivahinkoja sattuu. Tilastojen mukaan suomalaisissa kodeissa tapahtuu noin 40 000 vauriota aiheuttavaa vuotoa vuodessa eli noin sata vahinkoa päivittäin. Silloin on tärkeää, että vahinko on helposti korjattavissa eikä rakenteeseen jää ylimääräistä kosteutta muhimaan. Harkkorakenteista väliseinää ei tarvitse purkaa, vaan se voidaan kuivattaa ja pinnoittaa uudelleen. Rakenteiden suunnittelun lähtökohtana kannattaakin pitää turvallisuuden maksimointia siten, että ne kestävät paljon enemmän kosteusrasitusta kuin mitä ne normaalioloissa joutuvat sietämään. Oikein ja huolellisesti tehty sekä suunniteltu rakenne on säästöä tulevaisuuteen.

Kodin tyylikäs, kestävä ja turvallinen saunaosasto toteutuu harkkorakenteisilla väliseinillä.

Rauhaa opiskeluun ja parantumiseen

Äänen eristämisen kannalta parhaat rakenteet ovat massiivisia. Massiivinen rakenne eristää ääntä tehokkaasti sekä ulkoa sisään että huonetilojen välillä. Tämä on tärkeää esimerkiksi kouluissa, jotka sijaitsevat yleensä taajamissa hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Ulkoseinien ääneneristävyys tieliikennemeluille on muuratulla julkisivulla ja betonirungolla 60 dB ja kevyellä rakenteella 27 dB. – Koulussa hyvä ääneneristys oli yksi perusasioista. On tärkeää, että äänet eivät kuulu tilasta toiseen. Ääneneristys täytyy ottaa huomioon niin luokkahuoneissa kuin myös neuvottelutiloissa, joissa käydään esimerkiksi luottamuksellisia keskusteluja vanhempien kanssa, toteaa apulaisrehtori Alpo Suomi Jyväskylän Huhtasuon yhtenäiskoulusta (linkki Art of Hark -sivustolle jutun alla). Sairaaloiden rakenteiden paremmalla äänen eristyksellä on tutkitusti merkittävä vaikutus sekä potilaiden nopeampaan toipumiseen että hoitohenkilökunnan jaksamiseen.

Paloturvallinen väliseinä

Harkoista muurattu väliseinä on myös paloturvallinen. Harkkorakenne ei syty eikä levitä paloa. Tulipalossa kivirakenne säilyttää kantavuutensa. Se toimii osastoivana rakenteena ja estää palonleviämisen. Esimerkiksi kerrostaloissa syttyy vuosittain satoja tulipaloja, mutta kivitaloissa palo rajoittuu yleensä siihen huoneistoon, jossa se on syttynyt. Paloturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää myös esimerkiksi hoivatiloissa, seniori- ja opiskelija-asunnoissa, päiväkodeissa, kouluissa, julkisissa tiloissa, työpaikoilla… Siis kaikkialla. Harkkorakenne kuten muutkin kivirakenteet ehkäisevät tulipalojen aiheuttamia vahinkoja. Moni vakuutusyhtiö ottaa tämän huomioon vakuutusmaksuissa.

Harkoista tehty massiivirakenteinen väliseinä eristää hyvin ääntä. Lisäksi siinä on myös kaikki muut kivirakentamisen edut, kuten kestävyys, kosteuden sieto ja paloturvallisuus.

Koulurakentamisessa äänieristys tärkeää. Huhtamäen yhtenäiskouluun ja päiväkotiin mahtuu ääntä. Lue lisää >

Lue blogi märkätilojen turvallisesta rakentamisesta ja korjaamisesta >

 

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi