Rapistuva puuräystäs voi tuottaa ikääntyessään ja lahotessaan kiinteistölle kalliin jälkilaskun, jos kosteus pääsee sen kautta katto- ja seinärakenteisiin. Rakennusliike Ripatin kehittämä RIPRAP-räystäs on immuuni säänvaihteluille, asettuu tarkasti paikalleen ja tuo nopean asennettavuutensa myötä selkeitä aikataulu- ja kustannussäästöjä. Myös turvakaiteiden kiinnitys käy vaivattomasti ja nopeasti.

Parhaat ideat ovat usein yksinkertaisia. Lisäksi ne muuttavat vakiintuneita käytäntöjä ja tuottavat pitkässä juoksussa myös selkeitä säästöjä.

Yksi esimerkki tällaisesta rakennusalan innovaatiosta löytyy Klaukkalasta, julkisivurakentamisen ja ohutmetalliosaajan Rakennusliike Ripatin suojista. Yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Ripatti alkoi kymmenkunta vuotta sitten pohtia, voisiko perinteisen ja työmaalla käsityönä nikkaroitavan puuräystään korvata kuumasinkitystä teräksestä muotoon taivutetuilla ja erittäin kestävillä räystäskomponenteilla.

”Puuräystäs on hyvistä materiaaleista huolellisesti ja oikein tehtynä täysin toimiva rakenne, joka kestää vuosikymmeniä. Se kuitenkin edellyttää toimivaa suunnitelmaa, suunnitelman mukaisia materiaaleja, tekijältään vankkaa kokemusta ja kädentaitoa, työnohjausta sekä valvontaa kuten kaikki muukin rakentaminen. Sekin kannattaa huomioida, että puuräystäiden ja kaiteiden rakentamisesta tulee aina myös siivous- ja jätekuluja”, Ripatti toteaa.

Tasaista laatua ja ajansäästöä

Perheyrityksellä oli jo omasta takaa metallintyöstöön sopivaa kalustoa , joten tuumasta tartuttiin nopeasti toimeen. Jo muutaman testikappaleen myötä selvisi, että idea oli kehityskelpoinen ja se tarjosi monia etuja perinteiseen puuräystääseen verrattuna.

Mittatarkkuus ja asennuksen nopeus olivat aivan toista luokkaa kuin käsintehdyissä ja paikallaan rakennetuissa puuräystäissä. Myös arkkitehtien silmää miellyttänyt räystäpellin piilokiinnitys, kattorakenteiden tuuletus, metalliräystään immuniteetti säänvaihtelulle ja paloturvallisuus etenkin bitumisten kattopinnoitteiden asennustöissä alkoivat herättää potentiaalissa asiakkaissa kiinnostusta.

Vaivattoman asennustyön, säänkeston ja pitkän elinkaaren lisäksi RIPRAPin puolesta puhuivat myös eurot: metalliräystäs tarjosi suunnittelijoille selkeän väylän säästää aikaa ja rahaa laadusta tinkimättä. Käytännössä RIPRAP-räystäs on esimerkiksi kerrostalossa paikallaan parissa päivässä, kun vastaavat puutyöt kestävät monin verroin kauemmin.

”Puuräystäiden haasteena on paitsi pula osaavista tekijöistä myös se, että rakennustyöt ja materiaalit ovat säiden armoilla. Työkohteet ja materiaalit on suojattava huolellisesti, mikäli laadusta halutaan pitää kiinni. Se taas tuo haasteita aikatauluihin ja lisää tätä kautta myös kustannuksia. Jos räystäitä ei saada valmiiksi suunnitellussa ajassa, viivästyvät myös muut kattotyöt”, Ripatti toteaa.

RIPRAP-räystäs on immuuni säänvaihteluille, asettuu tarkasti paikalleen ja tuo nopean asennettavuutensa myötä selkeitä aikataulu- ja kustannussäästöjä. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya

Kärkirakentajat jo asiakkaina

Yhtiön ensimmäinen referenssikohde oli vuonna 2010 Vantaan IKEA. Sen jälkeen RIPRAP on löytänyt tiensä satoihin teollisuus- ja toimitilakiinteistöihin sekä asuinkerrostaloihin. Asiakkaiksi ovat asteittain tulleet kaikki suurimmat rakennusliikkeet ja niiden kautta RIPRAP-ratkaisu on kulkeutunut myös naapurimaiden rakennuskohteisiin.

EU-mallisuojan saanut tuote on modifioitavissa kaikille tasakattoisille seinärakenteille ja niiden projektikohtaisille mitoituksille. Räystäät valmistetaan suoraan suunnittelupiirustusten pohjalta, jolloin ne myös istuvat millintarkasti paikalleen.

”Koko rakenne saadaan kerralla valmiiksi ja yhdellä tuotteella. Räystään tukirakenteen lisäksi tuotevalikoimaamme kuuluvat juuri-, sokkeli- ja vesipeltijärjestelmät”, Ripatti kertoo.

”Suunnittelijoilta on tullut erityiskehuja siitä, että kosteuden nousun seinää pitkin estävä myrskypelti, tuuletus ja hyönteisverkko ovat samassa kokonaisuudessa. Myös yläpohjan ja kattorakenteiden tuuletus hoituu tätä kautta. Vuosien myötä riskikohteiksi muodostuvia ruuvinreikiäkin on selvästi vähemmän”, Ripatti listailee.

Turvakaide samaan pakettiin

RIPRAP-tuoteperheeseen kuuluu myös metallinen turvakaide, joka on otettu työmailla hyvin vastaan. Leasing- tai vuokrasopimuksella työkohteeseen toimitettava turvakaide on suunniteltu nimenomaan RIPRAP-räystään rakenteeseen.

Kimmo Ripatin mukaan kestävä ja turvallinen metallikaide on käyttäjälleen paitsi työturvallisuus- myös ekoteko. Hiilijalanjälki ja materiaalien kierrätettävyys korostuvat työmailla päivä päivältä enemmän. Myös tehtaan käyttämästä sähköstä puolet tulee päästöttömästä aurinkoenergiasta.

”Puukaiteisiin käytetyt laudat ja lankut ovat käytön jälkeen usein kieroja tai kosteusvaurioisia. Niinpä ne päätyvät työmaan purkujätteisiin ja useimmiten poltettaviksi. Sinkityt ja ruostumattomat metallikaiteet sen sijaan kasataan nippuun ja siirretään seuraavaan työkohteeseen. Elinkaarensa päässä ne vielä sulatetaan ja kierrätetään uusiksi metallituotteiksi”, Ripatti selvittää.

RIPRAP-kaiteen asennus- ja purkutyön voi tehdä myös työmaan oma henkilöstö, sillä kaiteiden tukitolppien kiinnitykseen ei tarvita hitsauslaitteita eikä nostokoriautoa.

”Tämäkin tarkoittaa työmaalla ajan ja kustannusten säästöä, kun muut työt eivät seiso kaiteiden asennusporukkaa odotellessa.”

Vaikka räystäselementti ja turvakaide ovat yksinkertaiselta tuntuvia ratkaisuja, niitä on kehitetty kymmenen vuoden ajan yhdessä rakennesuunnittelijoiden, arkkitehtien, asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa.

”Uusi tuote herättää aina kysymyksiä ja aiheellista epäluuloa. Siksi niihin on löydettävä yhdessä myös vastaukset ja ratkaisut”, Ripatti muistuttaa.

Puuräystäiden haasteena on paitsi pula osaavista tekijöistä myös se, että rakennustyöt ja materiaalit ovat säiden armoilla. Työkohteet ja materiaalit on suojattava huolellisesti, mikä tuo haasteita aikatauluihin ja lisää tätä kautta myös kustannuksia. Kuva: Suvi Suovaara / Cuvaya

Rakennusliike Ripatti Oy

  • Klaukkalassa toimiva, vuonna 1978 perustettu perheyritys
  • Erikoistunut julkisivusaneerauksiin ja uudisrakennusten julkisivuverhoiluihin. Yritys on myös metallien profiloinnin ja levytyöstön erikoisosaajia.
  • Liikevaihto noin 6,0 miljoonaa euroa
  • Henkilöstöä 45-50
  • www.ripatti.fi

Viimeisimmät näkökulmat