Rakennettu ympäristö on yhdistyneen ÅF Pöyryn suurin liiketoiminta-alue, ja sen parissa työskentelee uudessa yhtiössä yli 6 000 asiantuntijaa. Mitä ÅF:n ja Pöyryn yhdistyminen tarkoittaa rakennetun ympäristön ammattilaisille?

ÅF ja Pöyry muodostavat Pohjoismaiden suurimman suunnittelu- ja konsulttiyhtiön. Pöyryn infrasuunnittelun johtajan Mikko Inkalan mukaan yhdistyminen kasvattaa merkittävästi suunnittelijoiden uramahdollisuuksia ja tilaisuuksia päästä mukaan monipuolisiin kansainvälisiin hankkeisiin.

”Teknisesti kyseessä on yritysosto, mutta oikeasti tämä on kahden vahvan toimijan yhdistyminen. Innostus onkin ollut päällimmäinen tunne pöyryläisten keskuudessa. Kaikki tuntuvat ymmärtäneen, että tämä on ennen kaikkea hieno mahdollisuus. Yli 16 000 ihmisen ÅF Pöyry on mukana useammassa projektissa kuin 5 500 ihmisen Pöyry yksinään”, Inkala kertoo.

Pöyry on toiminut kansainvälisesti sen perustamisesta lähtien, ja tälläkin hetkellä Pöyryn toimitusjohtajana toimii sveitsiläinen Martin à Porta. Globaalius on kiinteä osa Pöyryn yrityskulttuuria, ja Pöyry tuokin uuteen yhtiöön toistakymmentä uutta toimintamaata.

Uusia mahdollisuuksia rakennetun ympäristön ammattilaisille

Yhdistyminen ÅF:n kanssa avaa Pöyryn suunnittelijoille portin sellaisille toimialoille, joilla Pöyry ei ole perinteisesti toiminut. ÅF:llä on vahva jalansija muun muassa autoteollisuudessa, joka on Pöyrylle uusi toimiala. Toisaalta Pöyry vahvistaa merkittävästi ÅF:n teollisuuden rakennesuunnittelua.

”ÅF Pöyry on nyt suurin pohjoismaisista suurista konsulttitoimistoista. Yhdistyminen tuo mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia, ja se on otettu positiivisesti vastaan. Yhdistymistä helpottavat samanlaiset arvot ja tavoitteet. Olemme jo nyt saaneet luotua uusia avauksia, vaikka integraatioprosessi on vasta aloitettu”, toteaa Pöyryn teollisuuden rakennesuunnittelun johtaja Janne Ranz.

Pohjoismaisuuden vahvistuessa kansainvälisiä projekteja on tarjolla enemmän Suomen lähialueilla Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, kun aikaisemmin Pöyryn ulkomaankomennukset ovat suuntautuneet usein Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan. ÅF:llä on esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa pulaa tunneli- ja tiesuunnittelijoista sekä kalliorakennesuunnittelijoista, ja näillä aloilla Pöyryllä on vahvaa, vientikelpoista osaamista.

Mikko Inkala, Janne Ranz, Ville Virnes ja Liisa Palén-Alopaeus hakevat uusia osaajia tiimeihinsä.

ÅF vahvistaa ja täydentää Pöyryn palveluita useilla osaamisaloilla, kuten valaistus- ja arkkitehtisuunnittelussa, akustiikassa, taloteknisessä suunnittelussa, puurakentamisessa, urheilurakentamisessa, koulukiinteistöissä sekä ratasähkö- ja turvalaitesuunnittelussa. ÅF:n digitaalisen osaamisen avulla tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja voidaan kehittää tehokkaammin.

”Yhdistyminen tuo mukanaan innostavan ja monipuolisen arkkitehti- ja erikoissuunnittelun toimistojen verkoston Pohjoismaissa. Korkealuokkaisten arkkitehtuuri-, valaistus- ja akustiikkasuunnittelijoiden yhteistyö mahdollistaa asiakkaillemme erittäin kiinnostavia ja menestyviä hankkeita nyt ja tulevaisuudessa. Samalla se tarjoaa ammattilaisille laajempia uramahdollisuuksia”, toteaa Liisa Palén-Alopaeus, Pöyryn arkkitehtisuunnittelun johtaja.

”Pöyryn juuret ovat teollisuudessa, mutta kaupungistuminen ja digitalisaatio muovaavat vahvasti tulevaisuuttamme, mikä luo tarvetta rakennetun ympäristön ammattilaisille. Yhdistymisen myötä voimme hyödyntää toistemme vahvuuksia uudella tavalla ja se, että meillä on entistä vahvempi verkosto ja suhteet kansainvälisiin osaajiin, hyödyttää suoraan myös asiakkaitamme ja koko suunnittelualaa”, kertoo Ville Virnes, Pöyryn kiinteistöjen rakennesuunnittelun johtaja.

Koko tuo vakautta

Pöyryn talousjohtaja Juuso Pajusen mukaan vahva tukijalka useammassa maassa tuo myös taloudellista vakautta.

”Suuremman yhtiön asema on parempi. Samalla voimme paremmin vastata resurssihaasteisiin valtavan kokoluokan hankkeissa niin Suomessa kuin muuallakin. Tietyn alan huippuosaamista voidaan haarukoida isommasta osaajajoukosta”, Pajunen sanoo.

ÅF Pöyrylle haetaan paraikaa useita rakenne- ja rakennussuunnittelun ammattilaisia. Rekrytointitarve syntyy kasvavasta tilauskannasta ja tiedossa olevista merkittävistä hankkeista, joihin tarvitaan uusia osaajia. Lue lisää avoinna olevista tehtävistä >

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi