Kokeile kuukausi maksutta

Taloyhtiöiden kannattaa korjata nyt, ensi vuonna tuki vähenee

Budjettiriihi ei tuonut rakennusalalle yllätyksiä, sillä monet päätetyt asiat olivat jo ennakolta tiedossa. Rakennusalan kannalta merkittävintä on Helsingin seudun kuntien ja valtion välinen sopimus, joka takaa länsimetron jatkon rakentamisen ja tuo valtion tukea muillekin infrahankkeille. Kunnat sitoutuvat lisäämään kaavoitustaan 25 prosentilla. Korjaamisen tuki vähenee vuonna 2015 tästä vuodesta, vaikka asunto-osakeyhtiöiden takauslainat otetaan käyttöön.

Budjettiriihi ei tuonut rakennusalalle yllätyksiä, sillä monet päätetyt asiat olivat jo ennakolta tiedossa. Rakennusalan kannalta merkittävintä on Helsingin seudun kuntien ja valtion välinen sopimus, joka takaa länsimetron jatkon rakentamisen ja tuo valtion tukea muillekin infrahankkeille. Kunnat sitoutuvat lisäämään kaavoitustaan 25 prosentilla. Korjaamisen tuki vähenee vuonna 2015 tästä vuodesta, vaikka asunto-osakeyhtiöiden takauslainat otetaan käyttöön.
Kuuntele juttu

Vielä tänä vuonna asunto-osakeyhtiöille on runsaasti tukea luvassa, sillä asunto-osakeyhtiö-, vuokra- ja asumisoikeustalojen perusparannuksiin tarkoitetun käynnistysavustusta lisätään 40 miljoonalla eurolla 140 miljoonaan euroon. Ensi vuonna korjaamisen tukieuroihin tuleekin roima pudotus, sillä korjausten käynnistysavustusten myöntäminen loppuu. Tuki pienenee myös sitä kautta, että asunto-osakeyhtiöiden korkotukilainojen tilalle tulee valtion täytetakauslainat ja samalla lopetetaan korkotukilainojen myöntäminen asunto-osakeyhtiöille. Asiaa koskeva lakiesitys on vielä valmisteluvaiheessa.

Korjausavustuksiin kohdennetaan ensi vuonna yhteensä 35 miljoonaa euroa. Helsingin Olympiastadionin perusparannukseen myönnetään 40 miljoonaa euroa ensi vuonna kuten on jo ollut tiedossa.

Pääkaupunkiseudulle kohdennetaan enintään 2 miljoonaa euroa määräaikaisiin käyttötarkoituksen muutosavustuksiin. Niillä pyritään edistämään toimisto- ja teollisuusrakennusten muuttamista vuokra-asuntokäyttöön.

Vuokra-asuntotuotannossa otetaan käyttöön 20-vuotinen korkotukimalli kuten aiemmin on ollut tiedossa.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa oli kohta, jonka mukaan Asuntorahaston käyttöä tehostetaan. Ilmauksella tarkoitetaan aikomusta organisoida Ara uudelleen ja nykyisen ylijohtajan Hannu Rossilahden vaihtamista uuteen pääjohtajaan. Kiistanalaista hanketta ei kuitenkaan käsitelty budjettiriihessä, mutta ympäristöministeriöstä saadun tiedon mukaan hanketta ei haudata.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloyhtiöiden kannattaa korjata nyt, ensi vuonna tuki vähenee”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat