Anne Herneoja kaipaa rohkeita kokeiluja

Sito Anne HerneojaUransa teekkarina suunnittelutoimistojen palveluksessa aloittanut Anne Herneoja palasi marraskuussa yksityiselle sektorille Siton johtavaksi konsultiksi. Siinä välissä hän oli tehnyt parikymmenvuotisen uran julkisen sektorin palveluksessa.

Vuodenvaihteessa Herneojasta tuli myös osastopäällikkö. Hänen vastuullaan on strateginen suunnittelu -osasto.
”Tässä työssä yhdistyvät rautatieliikenne, liikennejärjestelmät ja logistiikka. Ne ovat tuttuja asioita lukuun ottamatta logistista suunnittelua”, hän kertoo.

”Toisaalta henkilöstön osaamisen kehittämisestä on huolehdittava sekä organisaation että yksilöiden tasolla.”

Herneojan tehtävät Liikennevirastossa ovat viimeiset viisi vuotta liittyneet kulkumuotojen yhteensovittamiseen toimivaksi liikennejärjestelmäksi. Sitä ennen hän veti vuoden verran fuusioprojektia, jossa Ratahallintokeskus, Tiehallinto ja osa Merenkulkulaitoksesta fuusioitiin Liikennevirastoksi.

”Se oli kiinnostava näköalapaikka, koska sain olla mukana miettimässä, millainen organisaatio Liikennevirastosta muodostetaan.”

Nykyisessäkin tehtävässä kiehtoi murrostilanne. ”Digitalisaatio tulee ja nyt pitäisi ottaa fiksusti kaikki hyöty siitä irti: oli sitten kyse liikenteestä, perinteisestä infrastruktuurista, tietomallinnuksesta tai muusta digitaalisuudesta.”
”Suurin haaste on konkre­tian löytäminen. Nyt  pitää teh­dä yhdessä eri alojen asian­tuntijoiden kanssa uskaliaita kokeiluja ja löytää Suomen mittakaavaan sopivia ratkaisuja. Teissä voisi olla vaikka sensoreita, jotka kertovat, missä kunnossa ne ovat.”

Herneoja toteaa, että samaan aikaan rautatieliikenne elää kiinnostavia aikoja. Liikennevirasto saattaisi rataverkon haltijana tarvita uudenlaisia palveluita, kun Helsingin seudun liikenne HSL  valmistelee lähiliikenteen kilpailuttamista.

  • Anne Herneoja
  • Syntynyt 1959, asuu Helsingissä
  • DI, Teknillinen korkeakoulu, 1985
  • Johtava konsultti, Sito Oy, 11/2015–
  • Asiantuntija- ja esimiestehtäviä YTV:ssä, Ratahallintokeskuksessa ja viimeksi Liikennevirastossa
  • Harrastaa mökkeilyä ja ompelee työvaatteensa itse

Teksti: Kaisa Salminen