Atte Lyytikäinen jalkauttaa päällystyksen parhaita käytäntöjä

TOAS Atte Lyytikäinen Atte Lyytikäinen on työssään Lemminkäinen Infrassa niin sanotusti saappaat savessa. Hänen tehtävänsä päällystyksen kehityspäällikkönä on kartoittaa ja jakaa parhaimpia käytäntöjä sinne, missä työt tehdään. Ei vain työmaille, vaan myös päällystystoiminnan aluetoimistoihin.
”En tee tätä työtä yksin, viisaus ei asu vain yhdessä päässä. Tärkeää on yhteistyö työmaiden ja toimistojen henkilökunnan kanssa”, Lyytikäinen sanoo.
Lyytikäisen mukaan muutoksessa yksi tärkeimmistä asioista ihmiselle on tietää, miksi on tarpeen muuttaa työtapoja. Mitä hyötyä siitä on, jos teenkin tuon asian uudella tavalla?
Lemminkäisen päällystystoiminta on kokenut ison muutoksen viime vuonna. Aiemmin valtion päällystys-urakoita ovat tehneet enimmäkseen tietyt ihmiset ja porukat. Nyt niitä tekevät muutkin. Se on tarkoittanut uudenlaisten toimintatapojen opettelua ja Lyytikäiselle paljon matkakilometrejä.
”Tärkeää on mennä paikan päälle ja keskustella faktojen avulla. Se ei toimi, että pääkonttorista tulee persoonaton sähköposti, jossa joku käskee tekemään näin. Ihmisen pitää saada itse hoksata uuden tavan edut, koska se sitouttaa parhaiten.”
Lyytikäisen mukaan monet hyvät käytännöt tahtovat unohtua, kun ihmiset jäävät eläkkeelle. Siksi on oleellisen tärkeää saada siirrettyä tieto-taitoa nuoremmille. Osaksi siksi Lemminkäisen johto halusi perustaa uuden päällystyksen kehityspäällikön tehtävän.
”Olin itsekin pitkään sanonut, että parhaat käytännöt pitäisi ottaa talteen. Lopulta sain vastaukseksi, että koska olet noin kiinnostunut asiasta, hoida sinä se. Se sopi minulle erinomaisesti.”
Entä miten kasvatustieteiden maisteriksi valmistunut Lyytikäinen päätyi rakennusalalle? Tarina on perinteinen. Kesätyö päällystystyömailla imaisi mukaansa. ”Olin pikimiehenä alfalttityömaalla. Se tuntui mukavalta hommalta, työ oli liikkuvaa ja sai olla ulkona.”

  • Atte Lyytikäinen
  • Syntynyt 1980 Espoossa, asuu Vihdin Nummelassa
  • Kasvatustieteiden maisteri, Turun yliopisto, 2006
  • Päällystyksen kehityspäällikkö, Lemminkäinen Infra, 1.1.2017–
  • Aluepäällikkö, Länsi-Uusimaa, Lemminkäinen Infra, 2014–2016
  • Projektipäällikkö, Lemminkäinen Infra, 2014–2016
  • Laatu- ja turvallisuuspäällikkö, Lemminkäinen Infra, 2012–2014
  • Työmaapäällikkö, Lemminkäinen Infra, 2008–2011
  • Työskennellyt päällystystöissä muun muassa työmaamestarina, aputyönjohtajana ja asfalttimiehenä
  • Harrastaa veneilyä, laskettelua

Teksti: Merja Mannila