Kai Salonen kehottaa osapuolia sopimaan pienissä urakkariidoissa

Kai Salonen Asianajotoimisto MerilampiAsianajaja Kai Salonen on aloittanut Asianajotoimisto Merilammen Kiinteistö- ja rakennusoikeusryhmän toisena vetäjänä 1.1.2016 Teemu Kautun ohella. Kaikkiaan 47 juristia työllistävällä Merilammella 10 ihmistä on erikoistunut kiinteistö- ja rakennusoikeuteen. Merilammella on toimistot Helsingissä ja Tampereella.

Salonen tuntee rakennusalaa hyvin, sillä ennen asianajajan uraansa hän työskenteli työmailla. Hänellä on kokemusta monesta eri rakentamisen tehtävästä, timpurista työnjohtajaan. Kiinnostus rakentamiseen on ilmeisesti verenperintöä, sillä Salosen suvussa on useampia timpureita.

”Äitini sanoi, että kyllä sinusta olisi hyvä timpurikin tullut, kun valmistuin juristiksi. Ilmeisesti äidinmaidossa olen kuitenkin saanut vahvan oikeudenmukaisuuden tajun, minkä takia vaaka painui juridiikan puoleen. Pyrin oikeudenmukaisuuteen työssäni enkä lähde viemään juttua eteenpäin, jos minusta siihen ei ole perusteita tai jutulla ei ole menestymisen edellytyksiä.”

Merilammelle Salonen siirtyi juristiksi vuonna 2008 helsinkiläisestä rakennusliike Serakista, jossa hän hoiti muun muassa urakkariitoja. Urakoihin liittyvistä erimielisyyksistä syntyvät riidat työllistävät häntä edelleen eniten, vaikka hän hoitaa myös muun muassa kiinteistö- ja asuntokauppoja.

”Urakkariidat ovat hankalia, koska niissä mennään ajassa pitkälle taaksepäin. Todistajien muistikuvat ovat jo ehkä hataria, asiakirjat ovat mitä ovat. Paljolta säästyttäisiin, jos asiat kirjattaisiin rakentamisen aikana huolellisesti ylös. Valitettavasti niin ei aina tehdä.”

Urakkariitojen määrä on Salosen mielestä lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yleinen trendi on, että nousukauden aikana urakkariitoja viedään vähemmän oikeuteen kuin laskukautena. Kun raha on tiukemmalla, riidat ovat herkemmässä.

”Jos urakkariita koskee pääomaltaan alle 30 000:ta euroa, suosittelen osapuolia löytämään keskenään sovintoratkaisun. Prosessit ovat kalliita, ja niihin liittyy paljon epävarmuustekijöitä.”

 • Kai Salonen
 • Syntynyt vuonna 1970 Pietarsaaressa, asuu Helsingissä
 • Oikeustieteen maisteri, Helsingin yliopisto, 2005, asianajotutkinto 2011
 • Kiinteistö- ja rakennusoikeusryhmän vetäjä, Asianajotoimisto Merilampi, 1.1.2016–
 • Specialist Counsel, Asianajotoimisto Merilampi, 2013–
 • Asianajaja, Asianajotoimisto Merilampi, 2011–12
 • Lakimies, Asianajotoimisto Merilampi, 2010–11
 • Lakimies, Asianajotoimisto Veikko Palotie & Co Oy (yhdistynyt Merilampeen), 2008–2010
 • Lakimies, Serak Oy, 2005–2008
 • Työskennellyt vuosia rakennusalalla eri tehtävissä
 • Harrastaa rumpujen soittoa, mökkeilyä, lukemista

Teksti ja kuva: Merja Mannila, merja.mannila@sanoma.com