Kokeile kuukausi maksutta

Laatuspesialisti uutisoisi myös onnistumisista

Rakentamisen Laatu Rala ry:n uutta kehitysjohtajaa Miia Asikaista harmittaa rakennusalan heikko laatumaine. Pitkän linjan laatuasiantuntijan mielestä esiin pitäisi nostaa myös alan ottamia kehitysaskeleita ja onnistumisia.

Olet tehnyt pitkän työuran laatuasioiden ja -valvonnan parissa, viimeksi Väylävirastossa. Mikä Ralassa alkoi vetää puoleensa?

”Rala on tullut minulle tutuksi monenlaisten yhteistyöhankkeiden kautta. Tämä on työuralle luonnollisena jatkumoa ja on mielenkiintoista päästä kehittämään rakennusalan laatua näköalapaikalta. Alan kehityksellä on suuri merkitys, sillä rakennamme ympäristöä tulevaisuutta varten.”

Mikä on toimenkuvasi ja millaisia asioita Ralassa pitäisi saada aikaiseksi?

”Ralassa käynnistyi uusi strategiakausi. Sen myötä uudistumme ja kehitämme palveluja, joiden avulla suomalaisen rakennus- ja infrakannan laadun ja vastuullisuuden hallinta kattaa koko elinkaaren. Kehitysjohtajana vastaan näiden strategisten kehittämisohjelmien toimeenpanosta ja niihin liittyvistä yhteiskuntasuhteista.”

Mikä aikanaan herätti kiinnostuksen laatukysymyksiin?

”Laatumatkani alkoi jo 1990-luvun alkupuolella kesäharjoittelussa metsäteollisuudessa. Tehtaalla oli aloittanut laatujärjestelmän rakentamisen ja toimin laatuinsinöörin apulaisena.  Henkilöstö oli innostunut ja ylpeä laatujärjestelmästään sekä toiminnan kehittämisestä. Itsekin ajattelin, että jos toiminnan kehittäminen ja yhteistyön rakentaminen laatuajattelun avulla on noin innostavaa, niin haluan olla siinä mukana.”

Miten syntyy hyvä laatu?

”Laadun kivijalkoja ovat vahva ammatillinen osaaminen, eri osapuolten välinen yhteistyö ja luottamus. Lisäksi tarvitaan oikeat arvot ja asenne, aitoa halu kehittää yhteistyötä sekä yhteisesti sovitut pelisäännöt. Ne antavat toiminnalle raamit ja suunnan sekä rakentavat luottamusta eri toimijoiden välille.”

Mitkä ovat kompastuskiviä rakennusalalla?

”Osaoptimoinnin sijaan tulisi tarkastella enemmän kokonaisuuksia ja huomioida samalla koko rakentamisen arvoverkosto. Alalla on myös eläköitymisen myötä nähtävissä osaajapula. Rakennusalasta uutisoidaan paljon negatiivisia asioita. Samalla unohtuvat onnistumiset sekä valtavat kehitysharppaukset, joita alalla on jo otettu. Olisi tärkeää nostaa esille näitä onnistumisia ja alan osaajien ammattiylpeyttä.”

Miia Asikainen

 • Syntynyt Imatralla 1974
 • Diplomi-insinööri (eng), Konetekniikka, Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto 2009
 • Insinööri AMK, Prosessitekniikka, Tampereen Ammattikorkeakoulu 1999
 • Kehitysjohtaja, Rakentamisen Laatu RALA ry, 2021-
 • Toiminnanjohtaja, Ratatekninen Oppimiskeskus Liikennevirasto/Väylävirasto, 2017-2021
 • Kansainvälisten asioiden päällikkö Liikennevirasto 2015-2017
 • Kehittämispäällikkö, Liikennevirasto, 2013-2015
 • Ylitarkastaja, Liikennevirasto, 2012-2013
 • Laatupäällikkö UPM Kymmene, 2010-2012
 • Tutkija, laatuinsinööri, tutkimusinsinööri, UPM Kymmene, 1998-2010
 • Harrastukset: Ulkoliikunta ja kunnallispolitiikka

Teksti: Timo Sormunen

 

Viimeisimmät näkökulmat