Marko Väänäsen tehtävänä on saada Swegon kasvuun Suomessa

Swegon Marko VäänänenIlmanvaihto- ja sisäilmastojärjestelmiä valmistavan Oy Swegon Ab:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty 11.1.2016 alkaen diplomi-insinööri, eMBA Marko Väänänen (44). Hän siirtyi uuteen tehtäväänsä teollisuudelle tuoteratkaisuja myyvän Algol Technics Oy:n palveluliiketoimintayksikön johtajan paikalta.

”Swegonilla on hyvä strategia. Verrattuna aiempaan työhöni minua kiinnosti se, että tässä on oma tuote ja oma brändi, kun taas aiemmin olen ollut päämiesbisneksessä”, Väänänen kertoo tekijöistä, jotka saivat hänet tarttumaan hänelle tarjottuun tehtävään. Hän kertoo vaikuttuneensa myös yhtiön henkilöstön ja johdon ammattitaidosta.

Väänäsellä ei ole aiempaa kokemusta ilmanvaihdon toimialalta, mutta sen monisäikeisyys kiinnostaa häntä.

”Hyvin monet tahot vaikuttavat siihen, miten hyvä sisäilma kiinteistössä on ja miten syntyy hyvä ratkaisu kiinteistönomistajan elinkaarikustannusten näkökulmasta. Miten me pystymme tuomaan hyötyä kullekin taholle? Se on hieno juttu.”

Myös elinkaarinäkökulma oli yksi osa-alue, joka Väänäsen mielestä usein unohtui teollisuuden puolella, kun yritykset tekivät investointipäätöksiä. Hän uskoo, että tämä näkökulma otetaan paremmin huomioon hänen uudella toimialallaan.

Tilauskanta parantunut selvästi

Sekä Swegonilla että koko toimialalla on Väänäsen mukaan hankaluuksia tässä markkinatilanteessa.
”Kun katsoo ilmanvaihtobisnestä, liikevaihdot ovat laskeneet ja tulokset heikentyneet pääsääntöisesti kaikilla. Markkina näyttää pienentyneen kokonaisuutena.”

Myös Swegon Oy:n tulos on jäänyt tappiolle kahtena edellisenä vuotena ja liikevaihto on ollut laskutrendissä jo useamman vuoden. Kun vielä vuonna 2011 liikevaihto oli lähes 33 miljoonaa euroa, viime vuonna sitä kertyi enää 21,5 miljoonaa.

Väänäsen ensisijainen tehtävä on saada liikevaihto kasvu-uralle. Tälle vuodelle yhtiö on budjetoinut 23 miljoonan euron liikevaihtoa, ja siihen pääsemiseen pitäisi olla myös edellytyksiä.

”Tilauskanta on nyt selvästi parempi kuin vuosi sitten. Siten tähän vuoteen on hyvät lähtökohdat. Haemme myös selkeää tulosparannusta tänä vuonna.”

  • Marko Väänänen
  • Syntynyt 7.8.1971
  • eMBA, Aalto-yliopisto, 2014
  • Diplomi-insinööri, Teknillinen korkeakoulu, 1998
  • Toimitusjohtaja, Swegon Oy, 1/2016–
  • Liiketoimintayksikön johtaja, myyntijohtaja, tuotepäällikkö, Algol Technics Oy, 2001–1/2016
  • Tarkastusinsinööri, Sähkötarkastus Fimtekno Oy, 1998–2001
  • Naimisissa, kaksi lasta
  • Harrastaa maratonjuoksua ja kesämökin tuunausta

Teksti: Hannu Lättilä, hannu.lattila@sanoma.com