Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristöosaaja Mia Andelin luotsaa Swecoa hiilettömään huomiseen

Muun muassa Pöyryllä ja Skanskalla kannuksia hankkinut Mia Andelin aloitti elokuussa työt Swecolla kestävän kehityksen johtajana. Urakkana on pudottaa sekä yhtiön omaa että asiakasprojektien hiilijalanjälkeä.

Sinulla on monipuolinen kokemus kiinteistöalalta. Mikä Swecossa veti puoleensa?

”Swecon laaja-alaisuus, kansainvälisyys ja vaikutusmahdollisuudet kestävään kehitykseen. Kestäviin ja vastuullisiin ratkaisuihin vaikutetaan nimenomaan suunnitteluvaiheessa.”

Millainen on toimenkuvasi? Mitä konkretiaa pitäisi saada aikaan lähivuosina?

”Vastaan kestävän kehityksen toimintojen johtamisesta Swecolla Suomessa ja toimin tiiviissä yhteistyössä muiden Sweco-maiden kollegoiden kanssa. Omassa hiilijalanjäljessämme tavoitteena on hiilineutraalius, ja olemme konsernina allekirjoittaneet yritysten Science Based Targets -ilmastoaloitteen. Innovaatioiden ja ratkaisujen kautta haemme samaa myös niissä hankkeissa, joissa olemme mukana.”

Onko Suomen hurja hiilineutraaliustavoite vuonna 2035 realistinen?

”Raportit toisensa jälkeen osoittavat, että ilmastotoimia on kiihdytettävä olennaisesti – ja niitä pitää tehdä välittömästi. Valitettavasti viranomaisten määräykset ja muutokset ovat hitaita, joten liike-elämän on oltava aktiivinen. Swecon kaltaiset isot yritykset ovat tärkeitä yhteiskunnallisia toimijoita haasteen voittamisessa. Asiakkaidemme lisäksi haluamme tuoda osaamistamme erilaisiin yhteistyöverkostoihin.”

Kuinka itse sait aikanaan ympäristöherätyksen?

”Olen ihmetellyt, miksi toimimme tuhlailevasti ja miettimättä, vaikka asiat voisi tehdä järkevästi ja suunnitellen. Rahasta ja materiaaleista pidetään tarkasti kirjaa ja kannetaan huolta, mutta ympäristö- tai ilmastoasioihin panostaminen saatetaan nähdä vain elämää kurjistavana tai vaikeuttavana tekijänä. Kun asiat mietitään fiksusti ja uudella tavalla, saadaan niistä hyötyjä myös tulevaisuudessa.”

Mitkä ovat olleet työurasi huippuhetkiä?

”Yksi sellainen oli vuonna 2010, kun Lintulahdenvuori-toimistotalo sai lajissaan ensimmäisen Leed Platina -sertifikaatin. Huippuhetkiä ovat myös ne, kun koulutustilanteessa näkee jollakin lampun syttyvän, aluksi ehkä vaikeakin asia on saanut kontekstin ja kyseinen henkilö lähtee viemään asiaa eteenpäin oman oivalluksensa pohjalta.”

Mia Andelin

  • Syntynyt Espoossa 1979
  • Tekniikan lisensiaatti, Aalto-yliopisto, 2015
  • Kestävän kehityksen johtaja, Sweco oy, 2020–
  • Ympäristöpäällikkö, Skanska oy, 2015–2020
  • Tohtorikoulutettava, tutkija, Aalto-yliopisto, Kiinteistöliiketoiminnan tutkimusryhmä, 2012–2015
  • Ympäristökoordinaattori, Skanska CDF oy, 2008–2015
  • Kiinteistökonsultti, Pöyry Building Services oy, 2005–2008
  • Harrastaa koiraurheilua, ratsastusta ja golfia

Timo Sormunen

Viimeisimmät näkökulmat